Балчик Култура

Изложба „Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството”

През февруари и март в Галерия „Тихото гнездо” на Културен център „Двореца” – Балчик ще бъде показана фотодокументална изложба на Национален музей „Васил Левски”-Карлово, съобщиха от държавния културен институт.
Тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм, преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включва оригинални снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК.
Акцент в изложбата са достигналите до нас седем оригинални фотографии на Васил Левски, една от които е от 1868 г. и показва Левски, облечен в униформа на Първата легия в Белград. Ще можете да видите и снимка на Апостола от 1872 г., която е разпространявана от османската власт при издирването на Васил Левски след обира на турската поща в Арабаконашкия проход.
Официалното откриване на изложбата ще е на 22 февруари от 11ч. в галерия „Тихото гнездо”. Дора Чаушева, директор на Национален музей „Васил Левски” специално за откриването на изложбата ще донесе и знамето на Карловския революционен комитет.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.