Водещи новини - дясно Добрич Култура

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ гостува в Добрич

Спектакълът „Тайната вечеря на Дякона Левски“ от  Стефан Цанев ще бъде представен тази вечер в концертна зала „Добрич”. Той е част от националното турне на Театър „Българска армия” и е посветен на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

Тайната вечеря на Дякона Левски“ е тежък спектакъл – засяда като буца в гърлото, горчи като сълза и пречиства като огън. С такива впечатления ще излезе зрителят от театър „Българска армия“ след представлението на Асен Шопов по едноименната пиеса на Стефан Цанев.

През последните 30 години за нея са изписани десетки страници. Предизвиквала е обществото тогава, ще го предизвика и сега. Авторът разказва библейска история, в която главно действащо лице е българската светиня Левски, а Асен Шопов и актьорите извървяват своята Голгота, докато я пресъздават на сцената. Предателство, идеали, саможертва, грях, прошка, свобода – тези теми от сюжета са скелетът на представлението, върху който актьорите трупат плът и душа. Веселин Калановски е неочакван, но забележителен като Апостола, Милен Миланов е изключителен като противника му Анастас Попхинов, който има други виждания за пътя на борбата. Невъзможно е да забравите Георги Къркеланов като Димитър Общи и Стойко Пеев като Панайот Хитов, да не се поклоните на превъплъщението на Антоанета Добрева-Нети в Каравеловата съпруга Наталия.