Водещи новини Добрич

Учител спечели наградата за най-добро бяло вино в Добрич

Пенсиониран учител по биология спечели на Трифон Зарезан признанието за най-добър производител на бяло вино в Добрич. В традиционния конкурс на общината за празника наградите си оспорваха 48 лозари.
Хубавото домашно вино се прави от букет сортове – “Наслада”, “Димят”, “Бял зайбер”, който е местен сорт и, разбира се, “Ркацители” за газировка на напитката, каза победителят Петър Недялков. По думите му подготовката за всяка винена реколта започва още от есента, когато лозето хубаво се окопава, а с идването на пролетта се “събужда” с резитба и борба с болестите. Миналата стопанска година беше много благодатна за качеството и захарността на гроздето,казва 72-годишният учител, който отглежда лозе в близкото село Паскалево. Очакването му е, че след меката зима и тазгодишната реколта ще е добра. Общината награди и най-добрите производители на домашно червено вино и на розе.
Етнографският комплекс “Старият Добрич” събра стопаните за Трифон Зарезан. Кметът Йордан Йорданов заряза лоза с пожелание за силна година. Професионалният фолклорен ансамбъл “Добруджа” поведе празничното хоро на лозарите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *