Балчик Туризъм

Община Балчик очаква още по-добър туристически сезон

Община Балчик очаква още по-добър сезон от 2017-а, когато бе отбелязан рекорден ръст на туристите с 12 на сто на годишна база, съобщи заместник-кметът Димитрин Димитров. По думите му туристическият бранш в общината регистрира повече ранни записвания тази зима спрямо същия период на миналата година.
Консултативният съвет за развитие на туризма в общината вече определи да бъдат събрани 1 300 000 лева приходи от туристически данък, голяма част от които ще бъдат инвестирани в подобряване на инфраструктурата и достъпа до туристически обекти за новия сезон, каза заместник-кметът.
Според последните обобщени данни на общината и реализираните нощувки от туристите през 2017-а бележат ръст – с 16 на сто до 2 137 000. Българските летовници са нараснали с 5 на сто – до 120 000 души, ръст има и на румънския, руския, германския пазар, посочва Димитрин Димитров. В община Балчик, на чиято територия е и курортният комплекс “Албена”, през 2017-а са летували общо 391 700 туристи, включително и от далечни дестинации – Япония, Китай, Бразилия, Австралия, Индия и други страни.