Култура

Творби на майстори на графиката показва галерията в Добрич

Творби на майстори на графичните техники ще оживят артистичното пространство на галерията в Добрич. Културният институт експонира от своите фондове творби на четирима именити графици,заели трайно място в българското изобразително изкуство, по повод годишнини от рождението им, съобщават от галерията.
В колекцията могат да се видят десет литографии на Юлий Минчев /1923-2006 г./ – илюстратор на много книги за деца и юноши. Като един от основателите на дружеството “Приятели на Индия” художникът е дългогодишен оформител на алманаха “Светилник”. Юлий Минчев е график на двутомния албум “Войните на България”. Негови самостоятелни изложби са представяни пред публиката в Германия,Чехия,Полша,няколко са експозициите му в България,посочват от галерията.
В колекцията на художествената галерия са показани творби на родения в Добрич Михаил Петков /1933-2015 г./, който десетилетия е художник в Българската национална телевизия. Работил е с една от най-трудните графични техники – мецотинто. Негови графики са показвани в представителни изложби на българското изкуство в Австрия, Германия, Япония, САЩ, Индия, Италия, Франция и редица други страни.
Литографиите на Симеон Венов /1933-1999 г./ отвеждат в изящната графика и се отличават с изтънчена естетика, с емоционална чистота и сила на посланията, коментират кураторите на изложбата. За илюстрациите си на книгата “Синята брада” на Шарл Перо през 1984 година е вписан в Почетния списък на наградата “Ханс Кристиян Андерсен”.
Изложбата дава ракурс и към модернизма в българската графика чрез творбите на Любен Диманов /1933 г./. Графикът илюстрира и оформя редица книги: “Алкохоли” на Аполинер,”Божествена комедия” на Данте Алигиери, “Метаморфози” на Овидий, “Сонети” на Уилям Шекспир” и други. Галерията в Добрич притежава пет графики – суха игла,на носителя на множество награди в изобразителното изкуство.
Изложбата на четиримата майстори на графиката се открива на 13 февруари.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.