Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Проект в Добрич представя хляба като културен код

Проект „Хлябът, който ни свързва“ на Община Добрич цели да покаже отношението на българина към хляба през  отделните епохи, което преминава през различни етапи – от начин на оцеляване до обект на свещенодействие. Тази цел ще бъде изпълнена с организирането и провеждането на еднодневен празник на хляба, който ще се състои на 19 май на площад „Свобода“ и съвпада с Нощта на музеите. Това бе обявено на пресконференция на екипа на проекта.

За гражданите и гостите на града ще се организират експериментални работилници  и  музикално-танцов спектакъл „Приказка за хляба“. Експерименталните работилници ще представляват обособени места на централния площад в Добрич, където ще бъдат представени мястото и функцията на хляба през различните епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане, Съвремие. Чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда с помощта на посредник аниматор ще оживеят най-емблематичните за съответната епоха културни пейзажи, разкриващи отношението към хляба като културен код.

Празникът на хляба включва още музеен куест-тур. На специално отпечатана карта ще присъстват артефакти, свързани с основната тема на събитието. Под всеки от тях желаещите да участват ще трябва да напишат името му, епохата, от която датира и предназначението. За да изпълнят задачата, те ще посетят експозициите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия на Добрич. Дейностите предвиждат още изложение на хляб и хлебни изделия  и флашмоб „Заедно да замесим“.

Проектът се финансира от  Културна програма за  Българското председателство на Съвета на  Европейския съюз 2018 г. на Национален фонд „Култура". Партньори на Общината са Регионалният исторически музей и Художествената галерия. Общата му стойност е 20 000 лева/ проектът не предвижда административни разходи/, а срокът за изпълнение е от 1 февруари до 31 май.

c