Крими

Осъдиха мъж, хванат с фалшива шофьорска книжка

Осъдиха 47-годишен мъж от село Преспа заради използване на фалшива шофьорска книжка, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд.

Районен съд – Балчик призна подсъдимия Петър Ив. за виновен в това, че на 5 януари миналата година в Балчик, пред двама полицейски служители, съзнателно е използвал неистински официален документ – полско свидетелство за управление на МПС. Книжката била привидно издадена от компетентните полски власти на името на подсъдимия, като от него за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност.

От данните по делото става ясно, че фалшивата книжка била засечена при проверка заради неправилно паркиране. Полицаите се усъмнили, че представеното от водача полско свидетелство за управление може да е неистинско, след като извършили справка и се оказало, че той не притежава шофьорска книжка, издадена в България. Мъжът бил отведен в полицейското управление, където се установило, че документът е изцяло неистински.

Впоследствие той признал, че не е ходил на шофьорски курсове в Полша и никога не е имал българско или друго свидетелство за управление на МПС. Обяснил, че е купил фалшивата книжка през лятото на 2015г. срещу 500 евро от мъж, когото познавал бегло и на когото знаел само първото име. Подсъдимият не могъл да даде допълнителна информация за другите имена и адреса на продавача.

Заради извършеното деяние мъжът получи условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 80.75 лева.

Районен съд – Балчик разпореди фалшивата книжка да бъде предадена за унищожаване.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Добрич в 15-дневен срок.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.