Образование Тервел

Деца от Тервел спечелиха с кукли от шума фестивална награда

Деца от Тервел спечелиха с кукли, измайсторени от царевична шума, награда в международния фестивал “На гости на приказките”, съобщават от общината в добруджанския град.

В конкурса, иницииран от институции и обществени организации в Русия, са участвали учебни заведения от Руската федерация, Норвегия, Швейцария, Турция, както и няколко детски градини от България.
Децата от детска градина “Здравец” в Тервел, заедно със своите учителки, изработиха кукли на герои от популярни български народни приказки – на Богданка, Хитър Петър, Трите прасенца.

Традицията в Тервелския край идва от времето, когато майки и баби са работели на полето и са радвали децата с кукли, направени от изсъхнали царевични стръкове и носни кърпички, разказват от детската градина.
Детското заведение в Тервел си партнира с детските градини “Матрьошка” в Москва и “Берьозка” в Санкт Петербург, а фестивалът е част от проект “Приказки на народите по света през очите на децата”. Под мотото “Приказките са първите ни учители” е насърчавано творческото въображение на децата в различни дейности.
Предстои официалното награждаване на фестивала с медали и сувенири, а през юли учители от Тервел ще се включат в обучителна програма в рамките на проекта, информират от общината.