Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Имущество за над 4.3 милиона лева конфискуваха от бившия главен архитект на Каварна

Окръжният съд в Добрич отне в полза на държавата имущество за 4 306 026 лв. от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им дъщери. С решението на съда, постановено в края на миналата година, от семейството се отнемат земеделски земи, поземлени имоти, апартаменти, автомобили, стойността на дружествени дялове от търговски дружества и средства от продажбата им, както и суми по множество банкови сметки. Отнетото от Илиев имущество е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - на стойност 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - на стойност 137 254 и 180 537 лева.

Производството в Окръжния съд е образувано в края на 2014 година по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, внесен въз основа на извършена проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на Юлиян Илиев. Проверката е започнала, след като Илиев бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Срещу него тогава е било повдигнато обвинение за това, че в периода 24 април 2007г. до 28 ноември 2008г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект при Община Каварна, в условията на продължавано престъпление, е използвал служебното си положение, за да набави за съпругата си противозаконна облага, като от деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Каварна.

Проверката на КОНПИ е обхванала периода от 24 юни 2003г. до 24 юни 2013 година. Комисията е проверявала и имуществото на бившата му съпруга, тъй като е доказано, че независимо от формалния си развод, двамата са продължили да живеят заедно и да имат общо домакинство. Ответници по същия иск са и двете им дъщери, на които са били прехвърлени незаконно придобити имуществени права.

Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.

  Снимка: Телевизия Добрич
c