Неделя, 01 септември 2024

01.09.2024

Последвайте ни

12 случая на коклюш са регистрирани досега в област Добрич

Директорът на РЗИ призова родителите да не отлагат имунизациите на децата си

Случаите на коклюш в област Добрич засега са единични. Заболелите са общо 12, повечето от тях са били с редовен имунизационен статус, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. От началото на обявената епидемична обстановка в областта има само два случая в организирани колективи.

Десетина са бременните жени между 27-ма и 36-та гестационна седмица, които са се възползвали от възможността за безплатна имунизация, след старта на кампанията на 13 май. 

Първи два случая на коклюш в област Добрич – млада жена и ученик

Болните са в широк възрастов диапазон - както бебета, така и деца в детски градини, но и възрастни. Досега не е имало възрастни без съответните имунизации, каза д-р Ангелова.

От 13 май започват безплатните имунизации на бременни срещу коклюш в РЗИ Добрич

„Добре е, че децата сега не са на училище. Ако има случай по детските градини, предприемаме съответните мерки, така, както са написани в наредбата. Ако детето посещава организиран колектив, групата или класът, в който е, спират да приемат в инкубационния период нови деца. Тези, които са в групата, не се местят в други групи или класове. Предприемаме своевременно всички мерки“, увери д-р Ангелова.

„Обръщаме внимание на родителите във връзка с регистрираната повишена заболяемост от коклюш да се обърнат към личните си лекари и да имунизират децата си, съобразно възрастта им. Да не отлагат“, препоръча директорът на РЗИ.

c