Петък, 02 юни 2023

02.06.2023

Последвайте ни

114 възстановчици на 12 до 76 години пресъздадоха Каварнеското въстание (снимки)

В Каварна бе пресъздадено малко познатото на съвременниците ни Каварненско въстание – събитие, в което са загинали над 1000 души, а хиляди са загубили имота си в събитията от юли 1877 г.

„Защитата на Каварна – подвиг и мъжество“ бе военно-историческата възстановка на каварненското въстание, на която ще бъдем свидетели пред храм „Свето Успение Богородично“. Драматичните събития бяха пресъздадени от „46-ти пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“, със съдействието на община Каварна.

114 възстановчици със собствени оръжия и ушити по автентични образци униформи и дрехи от далечната епоха ще допринесат за  историческия реализъм от онова бурно и тревожно време.

Д-р Добрин Добрев - председател на „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция”, подчерта, че възстановката е съобразена изцяло с историческата действителност, като във време от близо час бяха пресъздадени събитията, продължили три дни, направен бе кратък обзор върху страшните дни, отминали преди 145 години.

Пресъздадено бе онова, което е записано на паметника на въстаниците в Каварна: „Каварна се вдигна в защита мъжествена, в кърви потъна, из пепелища израстна!“

Стотици каварненци и гости на града имаха възможността да видят пресъздадени образите на легендарните Амира, Еранос Ераносян, на  редовите членове на тогавашното общество, на котленските овчари, които са обитавали района, на местната интелигенция.

В събитието участваха 114 възстановчици – с въоръжения и като цивилни. Най-младият бе на 12, а най-възрастният – на 76 години. Те бяха дошли от различни краища на страната – някои от повече от 500 километра.

На сцената на военно-историческата възстановка на площада пред храма оживяха страници от драматичните събития.

Каварненци въстават, предвождани от местния търговец Андрей Василев-Амира, когато десетки села в Добруджа по време на Руско-турската война са ограбени и опожарени от башибозуци и черкези. Двете църкви, местното училище и повече от 150 къщи в Каварна са изпепелени.

Пресъздадено бе пристигането на бежанците от околните села в Каварна, който се е превърнал в укрепен  пункт. Последва пристигането на черкезите, башибозука и татарите, които обграждат града и правят опит да го превземат. Появата на балчишкият каймакамин Курт Мехмет Али, който се опитва да преговаря с цел откуп, но откупът е частично е събран и ограбен от черкезите.

Последва убиването на градските нотабили, втората тежка атака на османските части, пристигането на нови подкрепления, оръдия, изпратени от Добричкия гарнизон, смилат съпротивата. Преди загиването на града по море пристигат морските пехотинци от корпуса на принц Хасан, които спасяват малцината оцелели. След оттеглянето им, следва ограбване на града.

Много от оръжията, използвани във възстановката, са напълно истински, пригодени да стрелят с халосни патрони. Не е изключено някое действително да се е сражавало по тези земи.

Във възстановката участваха клубове на НД „Традиция” от цялата страна.

Кметът Елена Балтаджиева благодари на всички членове на национално дружество „Традиция” за това, че пренесоха присъстващите в юли 1877 г. И призова: „Нека не забравяме, че в битката за свобода побеждават само силните духом!“

  Д-р Добрев връчи на град Каварна, в лицето на кмета Елена Балтаджиева, плакет „Град на традициите“

Снимковата галерия продължава на стр. 2 >>>

c