Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

1 октомври: Международен ден за борба с хепатита

Международният  ден за борба с хепатита е определен  от 15 организации от Европа и Близкия изток за подкрепа на пациентите.400 милиона души живеят с хепатит В и С, а 1,4 милиона умират всяка година. В България близо 500 000 българи са засегнати от вируса на хепатит, показва неофициалната статистика.

Хепатит  е възпаление на черния дроб.  Причинителите на хепатит могат да бъдат разнообразни и затова и те са различни видове:  вирусен, паразитен, наркотичен, алкохолен или неспецифичен.

Първите клинични прояви на острата фаза на хепатит варират от асимптоматични (без видими белези) до силна умора, пожълтяване на кожата и  очите, гадене, повръщане, виене на свят или диария.

Видове хепатит:

  • Хепатит A — по-рано наричан инфекциозен хепатит или жълтеница, предава се чрез заразена храна, вода или къпане в басейни.
  • Хепатит B — серумен хепатит, предава се по кръвен и по полов път.
  • Хепатит C — по-рано наричан нито-А, нито-В хепатит, предава се по кръвен път.
  • Хепатит D — делта хепатит, предава се по кръвен път. Коинфекция с хепатит В.
  • Хепатит E — предава се чрез изпражненията на заразените лица.
  • Хепатит F 
  • Хепатит G — предава се по кръвен път.

Хепатит А и В са най-познати. При това срещу тях има разработена и ваксина. Хепатит С обаче все още създава проблеми. Идентифициран е в края на 80-те години на 20 век. През 1990 г. е разработен лабораторен тест за откриване на специфични антитела в кръвта на заразените. Оттогава се провежда задължително изследване на всички кръвни продукти за сифилис, СПИН, хепатит В и хепатит С.

Понастоящем се откриват все нови и нови хепатитни вируси. Други вируси, като напр. на жълтата треска, вирус на Епщайн-Бар и цитомегаловирусът също могат да причинят възпаление на черния дроб (жълтеница) като вторичен ефект.

Източник: e-zdravey.com

c