Вторник, 28 ноември 2023

28.11.2023

Последвайте ни

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Слоганът през 2022 година „Еквалайзер“ е призив за действие. Той подканя да се предприемат практически стъпки за справяне с неравенствата и за ликвидиране на СПИН.

Днес в Женева, Швейцария ще се проведе събитие на СЗО, UNAIDS и други международни организации, държави-членки и общности, на което по проблемите със СПИН ще говорят активисти и глобални здравни лидери.

Световният ден за борба със СПИН е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ, а също и оплакването на загиналите от болестта. Правителствени и неправителствени организации по света обикновено отбелязват този ден с лекции за болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Световният ден за борба със СПИН е една от осемте глобални здравни кампании, отбелязани от Световната здравна организация (СЗО), заедно със Световния ден на здравето, Световния ден на кръводаряването, Световната имунизационна седмица, Световния ден за борба с туберкулозата, Световния ден без тютюнев дим, Световния ден за борба с маларията и Световния ден за борба с хепатита.

Към 2013 г., СПИН е убил повече от 36 милиона души по света, а над 35 милиона души живеят с ХИВ, правейки го един от най-важните глобални проблеми на общественото здравеопазване в историята.

СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.

В България всеки има възможност да получи качествено и съвременно изследване за ХИВ. Изследването може да се осъществи в мрежата от Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), както и в 12-те мобилни медицински кабинета в страната.

При необходимост това може да стане в лечебно заведение, а за представителите на най-уязвимите групи – в нископраговите центрове към неправителствени организации. При поставяне на диагнозата, всеки ХИВ-серопозитивен получава информация за това къде и как може да получи специализирана медицинска помощ. 

c