Неделя, 01 октомври 2023

01.10.2023

Последвайте ни

1 август – Ден на градинаря

На 1 август в България се отбелязва Денят на градинаря. Празникът се възражда през 1993 година по стара традиция, с която тази професия е почитана. Денят се завръща първо в град Брезово. Днес е празникът на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки – професионално и за удоволствие.

Градинарите си имат и свой светец – Свети мъченик Фока Градинар, който обаче се почита на 22 септември.

Градинарство е отрасъл на растениевъдството и представлява изкуството и дейността по отглеждане на растения. Растенията могат да бъдат декоративни или с други думи за украса – предимно цветя, или да са предназначени за консумация, най-често плодове и зеленчуци. Определени растения може да бъдат отглеждани за лекарства.

Исторически, градинарството е познато от античността. Едно от първите чудеса на градинарството са висящите градини на Вавилон. То може да се извършва на територията на огромни промишлени оранжерии или в малки частни дворове. Включва много дейности като засяване, поливане, окосяване на плевелите, прекопаване, обогатяване на почвата и други.

Градинарите се обучават първоначално в професионални гимназии с направление градинарство. Висшето учебно заведение, което подготвя професионални градинари, или както е позната професията, ландшафтни архитекти в България, е Лесотехнически университет. Там младите ландшафтни архитекти се обучават на всички видове декоративни и културни растения, които се използват в професионалното градинарство и озеленяването на градини и дворове.

Българските градинари, които отглеждат зеленчуци, най-вече „Лясковските градинари“, са познати и ценени в много страни в света.

c