Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

„Защитниците на мъжете" празнуват днес!

На Светли четвъртък отбелязваме деня на  Св. мчца Александра и Св. мчк Лазар Български. Имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо.

Името е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете". Това е и едно от имената на гръцката богиня Хера. Освен на 30 август: деня на Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски, Александра празнува имен ден и днес - на деня на св.мчца царица Александра - 23 април, а също и на 23 ноември.

Света Александра била съпруга на император Диоклетиан и изповядвала езическите ритуали. Тя станала свидетел как измъчвали Свети Георги, а той останал с несломена вяра. Видяла как Господ изцерявал неговите рани и той отново бил невредим. Свети Георги не изпитвал никакъв страх и открито казвал на своите мъчители, че е християнин и вярва в Христа. Света Александра видяла и как мечът убил младия смел войн Свети Георги. И тя приела християнството. 

Не минало много време и император Диоклетиан разбрал, че съпругата му е християнка и я изпратил в тъмница. Въпреки царския си произход, тя била подложена на мъчения и осъдена на смърт от съпруга си  Диоклетиан. Света Александра била екзекутирана с меч през 303 година.

За нея се заговорило отново след няколко века, когато в гръцки манастир открили нейното житие, заедно с канон в нейна чест.

Свети Лазар бил родом от село Дебелдял  - на 14 км. от Габрово. Още като момче той оставил родното си място и отишъл в Мала Азия, където бил нает за овчар в село Соми. Младият българин изповядвал християнството и като такъв той бил хвърлен в тъмница и подложен на жестоки мъчения. Лазар ги понасял стоически заради вярата си в Христа, заради която на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст, той бил убит. Над мощите на св. Лазар ставали много чудеса.

c