Неделя, 01 октомври 2023

01.10.2023

Последвайте ни

„Лятно театро“ гостува в Тервел в рамките на ваканционната програма „Наше лято“

Награденият за АртАкция на годината пътуващ фестивал „Лятно театро“ идва в Тервел като подарък в рамките на лятната ваканционна програма „Наше лято“.

На 22 юли, по покана на община Тервел, в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“. Той е специален подарък от Общината към децата на града и техните родители.

През месец юни, в разгара на турнето, „Лятно театро“ спечели престижната награда „АртАкция на годината: за изкуство с кауза" в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.

Програмата в Тервел включва забавления за деца и техните родители през целия ден в парковото пространство около малкия фонтан на центъра, а входът е безплатен. Празникът започва в 10:00 ч. с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. Фестивалът продължава с „Куклената ферма“ - еко работилница за кукли от зеленчуци. След обед, от 17,30 часа, идва незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър „Мале Мале“, участник в България търси талант“ през 2019 г., и впечатляващите му номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури.

След магията на сапунените балони идва ред на талантите на Тервел. Каним всички желаещи деца да се включат в шоуто на талантите, да се запишат при педагозите от ЦПЛР „Малкият принц“.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях организаторите са предвидили стендъп комеди с първия български вентролог Димитър Иванов – Капитана и неговата дясна ръка Бай Тъньо. Те идват със спектакъла „Образцов дом“ - весело и уж НЕбюрократично шоу с ценни съвети за намиране на бъдещ работодател и кои професии задължително да се избягват. Учи къде са уловките на брака и как се става семеен по най-безопасен начин. Наръчникът за родители пък включва 12 различни начина за приспиване на дете и трикове за отглеждането му без трайни психически проблеми. Ела да се посмеем заедно!

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден на мястото на фестивала.

На 5 август турнето ще гостува в Шабла.

Фестивалът се организира от „Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.  

c