Home Прогноза за времето

Прогноза за времето

Синоптична прогноза

/ за периода 8 – 14 април /

Тази сутрин, слънцето изгря в 6:40 ч. Залезът ще е в 19:41 ч. Продължителността на деня – 13,1 часа.

Типично за месец април – динамично време, ни очаква през следващата седмица. Максималните температурни стойност ще варират в интервала от +12° до +15°. По-топло остава във вътрешността на региона. Дневните температури край морето ще са с 2-3 градуса по-ниски.

Още в ранните часове на 8 април, ще започнат частични валежи – на места по-интензивни, съпроводени с усилване на вятъра – до умерен. Още в утрото на деня, дъждът ще спре. Възможни са частични превалявания само на изолирани места. Ще остане предимно облачно, с краткотрайни разкъсвания в обедните часове.

Измереното атмосферно налягане от (1011 hPa) е близко до средното за месеца. С тенденция през следващите дни, да се понижи още.

Мощен средиземноморски фронт нахлува от югозапад, като във вторник ще премине и над региона. През деня, вятърът ще се преориентира от изток и ще се усили. Валежи ще има над цялата територия на областта.

От сряда до края на периода, се очаква времето да се стабилизира. Валежите ще са типичните за април – предимно в следобедните часове. Вятърът ще е с постоянна динамика. По-тихо ще е след полунощ – до ранните часове на изгрева.

Във вътрешността на областта и край морето, минималните температури ще са сходни – между +8° и +10°.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температура на морската вода – около +11°

Информация за крайните температурни показания на термометъра – в Европа и за останалата част от света

  • Най-ниската измерена температура през последните 24 часа е -73,3° регистрирана във Восток (Антарктика). Най-студеното място в Европа е в Норвегия (-17,4°).
  • Най-високата измерена температура през последните 24 часа е +45,1°регистрирана в Пад Идан (Пакистан). За Европа – най-топло е в Албания (+25,8°).

Не бива да се забравя грижата за доброто хидратиране на организма през нестабилните и често с рязка температурна промяна дни – през  пролетта. Този сезон – за региона, е  характерен с постоянен и често сменящ посоката си вятър, които освен че създава усещане за по-ниски температурни стойности, но също така и изсушава лицето и ръцете. През първите дни на пролетта, човешкото тяло е изложено на сезонен стрес. Часовата смяна на времето, широките дневни и нощни амплитуди в температурата, както и динамиката в магнитното поле, обуславят т.н. сезонна умора.

За преодоляване на тези влияния, специалистите препоръчват да се приемат на малки количества, но често – негазирани течности. В голяма степен, движението спомага за справяне със сезонната адаптация, както и с появата на апатия и сънливост – типични за т.н. преходни периоди.

Приемът на топли напитки (не горещи!), излизането на въздух и балансираното хранене със зърнени култури – боб, леща, грах, ориз и производните им, ще набави нужните съставки за организма. Добрата вест е, че на пазара и в природата вече има свежи пролетни зеленчуци. Лук, чесън, краставици, салата и дори и български домати. Спанак, лапад, коприва и друга зелена растителност, също вече израстна и се предлага на открито и в маркетите.

Всичко растящо и даващо плод сред природата – от ранна пролет до късна есен, може да се счита като добро, за усвояване от организма.

Все още, храната, под формата на плодове и зеленчуци  – консервирани от лятото и есента, е подходящ източник за доставяне на клетките – необходимите им количества от вода и микроелементи.