Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Доц. Ангел Кунчев: Ситуацията с коронавируса в Добрич не е добра

Ситуацията по отношение на коронавируса в Добрич не е драматична все още, но не е добра, каза на брифинг, заедно с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  Той посочи, че през май случаите на Covid-19 в област Добрич са нула, през юни – 7, през юли – 301, през август вървят към 550 ако се запази сегашната тенденция. По думите му това е един значителен ръст и той е притеснителен. Според главния държавен санитарен инспектор притеснително е също, че ръстът не се дължи както в някои области на пламнали  отделни колективи. Той посочи, че освен предприятието за меки връзки, където има 51 заразени, всички останали случаи са дифузно пръснати и са засегнати всякакви институции – Областна управа, медийни групи, РЗОК, ОД на МВР, администрации, банкови институции, социални домове. По думите на доц. Кунчев това означава, че циркулацията в област Добрич е интензивна, вирусът може да се срещне на много места и ако не се вземат съответните ограничителни мерки тази тенденция ще продължи.

Според лекаря ограничителните мерки са, първо да се осигури на хората адекватна медицинска помощ. И второ – самите болници да не се превръщат в източник на зараза – нещо, което не мога да твърдя за добричката болница, посочи той. И обясни – че в началото е имало възникване на малки епидемични взривове в различни отделения, двукратно затваряне на Неврологично отделение, засягане на спешна помощ. Според доц. Кунчев това се дължи на лоша организация на приемане и лекуване на болните с коронавирус. По думите му не е допустимо в отделение да има болни и здрави, както и един и същи персонал да ги лекува. „Не може да тръгнеш да закриваш единственото Инфекциозно отделение, обслужващо една трета от Черноморието в България, оправдавайки се, че няма лекари”, каза още главният здравен инспектор.

След значителния ръст на заразените с Covid-19 у нас има тенденция, според която през последните три седмици сме достигнали едно плато от около 1 500 случая седмично, което се задържа, съобщи доц. Ангел Кунчев. Според него това е доста обнадеждаващо, защото при заразните заболявания цикличният характер винаги е подчертан и обикновено след достигане на някакви върхови стойности следва известно намаление. Той изрази надеждата си това да е устойчива тенденция и дори очаква лек спад на случаите на коронавирус през тази седмица в сравнение с предните две-три.
Заболяемостта в страната е много разнообразна, има области, в които тя е почти нулева и такива, в които нещата не се развиват добре, каза доц. Кунчев. Той посочи, че през последните една-две седмици има пробив в най-рисковите звена – в домовете за стари хора, социалните заведения, там където е съсредоточен рисков контингент, за който Covid вирусът може да е много опасен и смъртоносен. По думите му, за щастие, тези пробиви са ограничени и вече няма нови случаи.

Специалистът обясни, че при една въздушно-капкова инфекция, каквато е Covid, пълно спиране на заразените не може да има. „Няма начин, измислен от хората, при който ние да измислим прекратяване на разпространението. Това, което е достижимо, е да поставим под контрол инфекцията така, че да можем да осигурим здравна грижа за всеки един нуждаещ се и да не изпадне в колапс здравната система”, каза доц. Кунчев.

c