Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Делото на собствениците на Русалка Баневи срещу България влиза по същество в Европейския съд

Делото, заведено от семейство Баневи срещу България за нарушаване на човешките права пред съда в Страсбург, е преминало първа фаза т. е. прието е за разглеждане и е даден срок на страните, евентуално, да постигнат споразумение. Това съобщи пред журналисти в Спецсъда адвокат Христо Ботев, който защитава Николай Банев по делото за данъчни престъпления и пране на пари, по което подсъдими са още неговата съпруга и майка му.

По думите на Ботев споразумение няма да бъде постигнато. В делото са били описани нарушения от страна на прокуратурата и съда, което включва първоначалните арести и изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушавали презумпцията за невиновност.

Евгения Банева обясни, че делото в Страсбург е започнало на 21 юли 2020 г., като то е с гриф "Приоритетно" заради много нарушения, допуснати от българските съд и прокуратура. Делото се водело от адвокатската кантора на Михаил Екимджиев.

До края на септември българската държава трябва да даде отговор на няколко въпроса по делото, свързани с нарушаване на човешките права, добави още Банева. По думите й една от точките по делото била неразумно дългият срок на задържане на Николай Банев, който към момента е почти две години. Нарушения имало още и при издаването на Европейската заповед за арест.

Евгения Банева заяви още, че е заведен иск в Софийски градски съд на стойност 10 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като в момента се чака бъде насрочено заседание.

Източник: dnes.dir.bg

c