Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Безработни с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес

Безработни с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес за производство на стоки и/или услуги. Възможността се предоставя чрез действаща насърчителна мярка на Агенцията по заетостта. За целта, желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани, информират от МТСП.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност кандидатстващите да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да бъде вложено като стартов капитал. Ако одобрените преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, имат възможност да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма - за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги.

В случай, че има нужда от персонал и наеме безработно лице, собственикът на новата фирма ще получава и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата в страната.

От началото на годината, от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често новите фирмени собственици са отваряли обекти за търговия или услуги - счетоводни, консултантски, фризьорски и други.

c