Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Депутатът от Добрич Красимир Янков е един от петимата кандидати за лидер на БСП

Петима са окончателните кандидати за лидер на БСП. Eдиният от тях е депутатът от Добрич Красимир Янков. Другите са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Георги Тодоров.

Първият пряк избор за председател на соцпартията ще се проведе на 12 септември. Петимата са регистрирани в петък от червената ЦИК, след като направената проверка е установила, че отговарят на условията на устава, обясни шефът на комисията Емил Войнов. Изискването беше да имат 8 г. партиен стаж, от които 4 г. в национални партийни органи. Отпаднали са двете социалистки от Перник - Галина Василева и Ирина Михайлова, защото нямат необходимия срок в национални органи. Те са майка и дъщеря и едновременно бяха подали заявления за участие в надпреварата. От 13 август БСП влиза в предизборна кампания, която ще продължи до 10 септември. Всеки от петимата кандидати ще има право на представяне в партийните медии - вестник “Дума” и БСТВ, като редът ще бъде определен чрез жребий, който ще се тегли в понеделник. БСП ще провежда информационна кампания за прекия избор, в която ще бъдат изработени 3 клипа, обясни Вяра Емилова, която е секретар на червената ЦИК. Петимата кандидати ще имат общ плакат и обща брошура, в която всеки от тях ще бъде представен със снимка, биография и послания. За да е легитимен прекият избор, в него трябва да са участвали повече от половината социалисти. По данни към 31 декември 2019 година общият им брой е бил над 83 хиляди 17 август е срокът за съставяне на избирателните списъци от секционните комисии, които ще се предават на ОИК и РИК, а те до 10 септември трябва да заличат починалите. 55 са били първоначално номинираните за председател на БСП от структурите. Най-много номинации има настоящата лидерка Корнелия Нинова - 285. Следват я Кирил Добрев със 144, Калоян Паргов с 63, Красимир Янков - 55, Драгомир Стойнев - 40, Костадин Паскалев - 36, Валери Жаблянов и Крум Зарков с по 34, Янаки Стоилов - 23. Останалите имат под 20 номинации.

Кой е Красимир Янков?

На конгреса през 2016 г., когато Корнелия Нинова бе избрана за лидер, Красимир Янков се класира трети със 79 гласа. След това бе част от първия екип на Нинова, но на 6-ия месец бе отстранен от ИБ с аргумента, че не може като депутат да съвместява двете длъжности. Той заподозря лични мотиви и я обвини в късане на връзката между ръководството и групата. Янков е в БСП от 2002 г. Бил е председател на Българската социалистическа младеж, както и на Областния съвет на БСП във Варна. През 2012 г. става член на ИБ и заема един от най-важните постове - организационен секретар. В този период БСП събира подписи и предизвиква референдум за АЕЦ “Белене”. През 2013 г. инициира кампанията “Ела в БСП, да променим България”, след която бяха приети 15 хил. нови членове. По време на тройната коалиция е началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката. Трети мандат депутат. От 2017 г. той е в Народното събрание като представител от област Добрич.

По информация от "24 часа"

c