Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Във Второ вътрешно отделение в Добрич - несигурни в лечението на болните с Covid-19

Според изпълнителния директор на МБАЛ д-р Светозар Байчев проблемът е решен,. Oт вчера там е назначен лекар консултант – началникът на Първо вътрешно отделени д-р Албена Василева

Несигурността си в лечението на пациенти с Covid-19 изразиха пред Про Нюз Добрич работещите във Второ вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич. Както вече информирахме, причината е, че в отделението няма специалист - единият от тях е в болничен до края на август, след като е дал положителен тест за Covid-19, а другият пулмолог – началникът на отделението, е по друга причина в болничен от вчера. Така в момента в отделението са трима гастроентеролози и двама специализанти.

В момента в отделението лекуваме пациенти с пневмонии, Covid положителни, съмнителни и отрицателни, днес са 26, съобщи д-р Ивелина Вълчева. „Изключително много ни притеснява, че от вчера нямаме пулмолог, нямаме и инфекционист, нямаме интернист, който да работи редом с нас в отделението”, посочи тя. Д-р Вълчева и колегите й настояват да има специалист, който да минава с тях на визитация и да ги насочва в лечението. „Чувстваме се несигурни, защото ние сме гастроентеролози с тясна специалност”, каза лекарят. И допълни категорично, че не абдикират, а ще се борят за живота на болните доколкото им стигат силите. По думите й са водени няколко пъти разговори с ръководството на болницата, което е запознато със ситуацият. Опасенията им са, че проблемът се неглижира.

Притеснението си изрази и д-р Селимова. По думите й има назначен специалист като консултант – д-р Албена Василева, но само на документи. Ние искаме лекар, който да минава с нас на визитация, да преглежда болните и да помага за лечението, заяви тя.

Лекар: МБАЛ-Добрич остана без специалист, който да отговаря за болните с Covid-19

Сериозен е проблемът във Второ вътрешно отделение и по отношение на недостига на медицински сестри. В момента там работят две сестри титулярки, две – на по 4 часа и една е командирована от друго отделение. „Лекарите назначават, но сестрите сме тези, от които зависи дали наистина ще бъде адекватно лечението, дали ще се направи на пациента назначението”, обясни сестра Костадинова. Тя сподели, вечер дежури по една сестра. „Депресиране сме заради случая със старшата сестра”, каза Костадинова. Както Про Нюз Добрич писа, тя е с Covid-19, интубирана е и е в тежко състояние. Медицинската сестра сподели още, че на 25 септември се пенсионира и след това няма да остане да работи в болницата. Моите близки се страхуват, обясни тя.

Работим под изключително голямо напрежение, чувстваме несигурност поради липса на специалисти, сподели специализантът д-р Наталия Георгиева. Тя обясни, че специализантите дават дежурства и в Спешно отделение, и  Ковид секторите и са изключително натоварени. Останали са и без двамата гастроентеролози, които им водят специализацията.

Заразена с Covid-19 медицинска сестра от Добрич е в много тежко състояние

Според д-р Здравка Михайлова в момента във Второ вътрешно отделение съществува още един много сериозен проблем. Ръководството на болницата е взело решение и е лишило пациентите от Добрич от гастроентерологични грижи. Налага се временно те да търсят медицинска помощ в други болници.

Проблемът във Второ вътрешно отделение е решен, заяви изпълнителният директор на МБАЛ д-р Светозар Байчев. Той обясни, че от вчера там е назначен лекар консултант – началникът на Първо вътрешно отделени д-р Албена Василева. По думите му тя консултира пациенти с пневмонии и белодробни заболявания. Д-р Байчев увери, че не е само на книга, каквито притеснения имат лекарите. Изпълнителният директор посочи, че в страната има болници, в които хирурзи лекуват коронавирусни пациенти независимо, че не са терапевти. „Колегите нека не забравят, че преди всичко са лекари, а после тясно профилирани. Недопустимо е лекар, който е в лечебното заведение, да вдигне ръце и да откаже да лекува пациенти”, каза още д-р Байчев.

Той обясни и защо се налага хора с гастроентерологични проблеми да търсят лечение в други болници. От една страна, по думите му, е рязкото увеличение на пациентите с Covid-19. О друга двамата пенсионирани гастроентеролози, които са единствените ендоскописти и без тях не може да се осъществи завършването на клиничните пътеки в гестроентерологичния сектор, са излезли в неплатен отпуск. Обмисляме да подновим тази дейност през следващия месец при завръщането на двамата лекари, посочи д-р Байчев. 

c