Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В "Двореца" представят съкровището от Калиакра и книга на археолога Бони Петрунова

Изложбата „Татарската плячка“ ще бъде открита днес в държавния Културен институт „Двореца“ в Балчик. Експозицията е съвместна с Националния исторически музей и ще бъде открита от директора му доц. д-р Бони Петрунова. Тя е основен акцент в тазгодишната художествено-творческа програма на „Двореца” в Балчик.

Ще бъде представено съкровището, което бе открито на нос Калиакра през 2018 година и сътвори сензация в сферата на археологията. Сбирката съдържа 983 предмета – сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати.

Безспорен принос на съкровището от Калиакра са осемте златни венециански монети, наричани „Zecchino d’Oro“ , в свободен превод „златни пари“. Те са от изключително висококачествено злато – 23,5 карата и тежат по 3,5 гр. Разчетени са дожовете Джовани Соранцо (1312- 1327), Андрея Дандоло (1342- 1354), Лауренцо Челси (1361- 1365), Марко Корнер (1365- 1368) и Андрея Контарини (1368- 1382). Досега в колективните монетни находки не са откривани такива монети.

При откриването на изложбата доц. д-р Петрунова ще представи книгата си „Богатствата на Калиакра”.  

Като утвърден археолог доц. д-р Петрунова изследва български и византийски крепости от края на късната античност, българското средновековие и османския период на Балканите. Работата ѝ на нос Калиакра започва през 2004 година и се съсредоточава върху изследване живота на хората обитавали в миналото „Красивия Нос”. В книгата са представени някои от най-интересните открития от последните години. Чрез тях читателят ще научи за развитието на Калиакра по време на античността, ранносредновековния период, Второто българско царство и Добруджанското Деспотство. Всяка страница е заредена с магията, вярата и душите на предците ни от Калиакра.

Изложбата ще може да се види до края на октомври.

c