Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес се навършват 75 години от бомбардировката над Хирошима

В Световния денна борбата за забрана на ядреното оръжие отбелязваме 75-та годишнина от атомната бомбардировка над град Хирошима в Япония, извършена на 6-и август 1945 г. Решението за честване на този ден е взето на Световния съвет на мира. 

Първата ядрена бомба в света, проектирана и построена по т.н. „Манхатънски проект” осъществен в САЩ в периода 1939 г. – 1945 г., със сътрудничеството на Великобритания и Канада, е наречена просто с наименованието „Устройството“. Била е взривена в рамките на изпитанията на „Тринити“ в пустинята, близо до Аламогордо в щата Ню Мексико, на 16 юли 1945 година.

Няколко дни по-късно, на 6-и август 1945 г. в 8 часа и 16 минути, над град Хирошима, Япония, избухва втората атомна бомба. Тя е използвана срещу мирното население. Първият взрив, еквивалентен на 12 500 тона, отнема на мига живота на около 100 000 души. Жертвите до края на 1945 са около 140 000. Пет години по-късно броят им надхвърля 200 000 души. Бомбата е била от обогатен уран-235, от оръдеен тип.

Полковник Пол Тибетс е пилотът, който от борда на бомбардировача Б-29, носещ името на майка му – „Енола Гей”, е изстрелял  урановата бомба с кодовото име „Малчугана”. Тогава  той е бил командир на 509-та обединена ескадрила.  

На 9-и август е хвърлена и третата атомна бомба – „Fat Man“ („Дебелака“), с която е разрушен град Нагасаки. До ден днешен, атомните бомби, използвани над Хирошима и Нагасаки остават единственото бойно използване на ядрено оръжие.

В наши дни около 15 000 ядрени оръжия са разпространени по цял свят като се намират в ръцете на национални държави и въоръжени групи. Погрешно разчетено съобщение или погрешно натиснат бутон могат да бъдат причина за смъртта на милиони хора.

Всяка година от 1997 г. насам, на 6 август в Националния музей „Земята и хората“ се отдава почит на жертвите от Хирошима и Нагасаки. Така се отбелязва и Денят на милосърдието, посветен на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма. Възпоменателната церемония е и борба срещу забравата, гаранция за бъдещите поколения, че подобно оръжие никога няма да бъде използвано отново.

Единствено на този ден в зала „Гигантски кристали“ на Музея може да бъде видян „Камъкът от Хирошима” – къс от уличната настилка на Хирошима, която през 1945г. е била близо до епицентъра на атомния взрив.

В света има само 188 такива камъка, като върху всеки е гравиран барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон. През 1991г. те са разпратени до лидерите на 188 страни в света, като символ на стремежа към мир за цялото човечество.

Историята на Камъка започва преди 75 години – само няколко дни след бомбардировката над Хирошима. Тогава, въпреки все още много силната радиация, Рейкийо Умемото отишъл в града, за да се види с оцелелите си приятели. Вървял по разрушените улици и когато вятърът помел пепелта от пътната настилка видял - или му се е сторило, че вижда - върху гранита отпечатани лицата на загиналите.

Това го впечатлило толкова силно, че когато през 1965г. настилката трябвало да бъде подменена, той откупил камъните „свидетели“ на ужаса, за да гравира върху тях образа на Каннон – богинята на милосърдието.

Идеята му била подкрепена от хиляди жители на Хирошима. Създадена била Асоциацията „Камък за мир”, но се наложило да чакат още 20 години, за да се изчисти остатъчното радиоактивно лъчение от гранита и той да може да бъде обработван. По-късно било решено камъните да разпратени до световните лидери, за да им напомнят, че бъдеще може да се гради само в мирно време.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997г. от Президента на Република България, с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

Тази година за Деня на милосърдието Националният музей „Земята и хората” ще представи онлайн коцерт, с участието на проф. Ж.Захариева, проф. А.Станков и Ю. Хосака.

Днес е и Международен ден “Лекарите в света за мир”. Отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война” в деня на бомбардировката над Хирошима.  

c