Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

БСП в Добричка изключи четирима общински съветници, те сезират Нинова

Общинският съвет /ОбС/ на БСП в Община Добричка е изключил от партията четирима общински съветници - д-р Даниела Йорданова, Донко Марев, Петко Игнатов и Теодора Василева. Информацията бе потвърдена от председателя на партийната организация в общината Живко Желев.

Четиримата общински съветници пък излязоха с отворено писмо до него, като заявяват, че не приемат обвиненията и аргументите за изключването им от редовете на социалистическата партия.

„Ние не можем да бъдем изключени от Общинския партиен съвет на БСП в Община Добричка, защото е противоуставно”, заяви за Про Нюз Добрич д-р Даниела Йорданова. Тя обясни, че, ако искат да ги изключат като редови членове, е трябвало да направят предложение до основните партийни организации, където членуват, там да се обсъдят нещата и да бъдат изключени евентуално.

Д-р Йорданова обясни, че четиримата са алармирали, че ще има проблем, който ще се очертае след провеждането на отчетно-изборната конференция на БСП – заради начина, по който се е провела и по който са избрани членовете на пленума на Добричкия партиен съвет. Според нея изборът не е бил демократичен.

Общинският съветник обясни, че, когато е решено четиримата да бъдат изключени, не са били поканени, с тях не е воден никакъв разговор - нито пред Изпълнителното бюро, нито пред състава на пленума, за да си кажат аргументите.

В Отвореното писмо от общински съветници от БСП на Добрички общински съвет към председателя на ОбС на БСП Добричка – Живко Желев, се казва: „Във връзка с разпространено писмо на общински съвет на БСП Добричка до основните партийни организации на с. Плачи дол, Бранище, Победа и Свобода, община Добричка, Ви уведомяваме за следното:

Ние, общинските съветници д-р Даниела Йорданова, др. Донко Марев, др. Петко Игнатов и др. Теодора Василева, НЕ ПРИЕМАМЕ обвиненията и аргументите за изключването ни от редовете на БСП.

Категорични сме, че с нашите действия, доказан авторитет и годините работа и усилия, вложени в развитието на БСП в Община Добричка, не компрометираме 30-годишното управление на Община Добричка.

Д-р Даниела Йорданова (7-и мандат общински съветник и председател на Общински съвет), др. Донко Марев (3-ти мандат общински съветник и председател на Общински съвет), др. Петко Игнатов (3-ти мандат общински съветник и ръководител на групата съветници) и др. Теодора Василева – председател  на Младежкото обединение в БСП Добричка, сме градили и отстоявали позициите на БСП в Нашата община. Защитавали сме Нашите кметове - др. Петко Петков, др. Тошко Петков, др. Соня Георгиева, като в работата си в Общинския съвет сме подкрепяли всички документи, програми, докладни записки и нормативни актове, внесени от тях, кореспондиращи с основните документи и решения на НС на БСП и програмите на Кмета за управление на Общината за всички мандати.

Ние заставаме с имената и действията си и заявяваме, че не сме нарушили споразумението на БСП и Местна коалиция ГЕРБ/ ЗНС и категорично НЕ сме застанали срещу Кмета на Община Добричка, партийни членове и симпатизанти, а се противопоставихме на едноличното или нееднолично решение на Дико Иванов и нарушенията от негова страна като председател на Добрички общинския съвет“.

„Претенциите към нас, че сме гласували по собствена воля, са неоснователни, тъй като председателят на партията не е проявил инициативата да събере общинските съветници и да проведе разговори с нас по каквито и да е теми, а да не говорим за предсесийни сбирки.

В работата си в Добрички общински съвет ние винаги сме формирали политическата позиция на БСП, защитавали сме партийната политика в Общината, доказали сме своята лоялност към партията и не настоящия  ОбС на БСП ни е приемал в партията.

Председателят на партията преди всичко следва да е обединител. Нашият председател др. Живко Желев прави точно обратното, той разделя партията. Преди няколко месеца лично като председател на ОбС на БСП Добричка пусна жалба в Административен съд, Добрич и Върховен административен съд срещу решение на Общинската избирателна комисия, с което не се прекратяват предсрочно правомощията на д-р Даниела Йорданова, избран общински съветник от БСП. Недоумение буди факт чии интереси е защитавал председателят на партията – партийни или лични, след като изгодно за партията решение на Общинската избирателна комисия той жали в съда с искане за неговата отмяна и прекратяване на правомощията на д-р Йорданова.

Следващата жалба, която постъпи в Административен съд, Добрич, отново срещу решение на Общинска избирателна комисия, с което не се прекратяват предсрочно правомощията на д-р Даниела Йорданова, бе подадена от друг наш член на партията, ревностен защитник на принципите и кандидат за общински съветник, а именно др. Ярослава Василева.

Тяхното твърдение бе опровергано с определение на Върховния административен съд в подкрепа на д-р Йорданова с дела № 4827 и № 6692.

На тези другари следва да им се потърси политическа отговорност за техните действия и техния политически морал.

Ние четиримата се разграничаваме и дистанцираме от техните действия, които дадоха отрицателен отзвук сред нашите избиратели и партийни другари“, се казва още в отвореното писмо.

Съветниците изразяват опасения и от това случващото се в последните месеци в партийната организация. „Разделението между нас с всеки изминал ден става все по-голямо и непреодолимо. Това прави невъзможно изпълнението на нашите партийни задължения.

Необходимо е да се обърне специално внимание на микроклимата в партийната ни организация и да се пресекат домогванията на някои наши съпартийци до властта в партията и до саморазправа с инакомислещите.

Сезирани са всички органи в БСП, лично сме запознали и председателя на НС на БСП др. Корнелия Нинова и очакваме адекватна намеса от тяхна страна“, заявяват още те.

Отвореното писмо още не е достигнало до мен, аз разбрах от медиите и няма как да коментирам, каза за Про Нюз Добрич Живко Желев. Той посочи, че решението за изключването на четиримата е на Общинския съвет на БСП, той го изпълнява и е длъжен да ги уведоми. „Когато получа отвореното писмо пак ще свикам ОбС, ще го обсъдим и каквото решение вземе съм длъжен да се съобразя с него и да го сведа до знанието им”, допълни Желев.

c