Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Туристическият бранш ще получи 10 милиона лева от ОП "Иновации и конкурентноспособност"

Туристическия бизнес ще получи 10 милиона лева по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съобщават от Министерството на туризма. „Знаем, че този ресурс не може да покрие изцяло нуждите на сектора, изчислен от тях на около 155 милиона лева, но ние продължаваме работа по търсене на механизми за подпомагане на най-пострадалия сектор от нашата икономика“, заяви вицепремиерът Марияна Николова.

„Вече има подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс – при одобряване на проекта от техния Комитет за наблюдение и във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за финансиране“, информира вицепремиерът.  И уточни, че обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота за предходната 2019 година. Тя уточни още, че се очаква схемата да заработи още през този месец. Мярката ще бъде в режим на de minimis, като държавна помощ, която не нарушава конкуренцията.

За съжаление екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка, за това за тях ще се търсят социални мерки, с които да бъдат подпомогнати. Ще бъдат проведени разговори с министъра на труда и социалната политика, за да се уточнят детайлите относно начините за предоставянето й.

Министър Николова посочи още, че продължава активно да се търси възможности и за отпускане на европейско финансиране от предвидените 29 милиарда лева в многогодишната финансова рамка от последния съвет в ЕС.

c