Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Разрешен е проблемът с безводието в с. Гурково и вилната зона на Балчик

ВиК търси вариант за допълнително захранване на високите части на селото, за да се нормализира налягането и в пиковите часове

Проблемът с водоподаването в балчишкото село Гурково, околни населени места и вилната зона на Балчик до голяма степен е разрешен. Около месец в по-високите части на Гурково имаше слабото налягане и липса на вода. Места във вилната зона пък бяха лишени от питейната течност около седмица в средата на юли. Жители от района недоволстваха и се заканиха да организират гражданско неподчинение.

„Имаше две или три аварии по водопровода. След като ги отстраниха, не знам защо,но стана така, че вече и в по-ниската част на селото водата идваше трудно. Пълното безводие бе около седмица в средата на юли. Водоемът бе пълен, а водата не идваше. От ВиК обаче отстраниха проблема и от събота вечерта имаме вода“, сподели пред Про Нюз Добрич кметът на село Гурково Тодор Георгиев.

Началникът на ВиК-Балчик Димитър Николов посочи пред медията ни, че във високите точки на Гурково все още има слабо налягане в пиковите часове, но после то се нормализира.

„Работим, за да избегнем тези моменти на слабо налягане.  Търсим вариант за допълнително захранване на селото чрез оптимизация на ВиК-мрежата. Във вилната зона вече няма проблем. Там причината за безводието бе намалялата заради сушата вода от каптажите, от които се захранва районът, и множеството аварии, които вече са отстранени. В момента сме пуснали две допълнителни захранвания за вилната зона“, каза Николов.

В околни села е имало проблем с водоподаването заради авария в помпена станция „Дъбрава“. „Отстранихме аварията за един ден, но трасето е доста голямо и системата се напълни бавно“, обясни шефът на ВиК-Балчик.

Че проблемът с безводието в района е решен потвърди за Про Нюз Добрич и Венета Ненкова, която има къща във Вилна зона „Момчил“, спирка Лозята. „В средата на юли една седмица почти нямахме никаква вода. Алармирахме ВиК, а също и РЗИ, които взеха проби. Без вода е страшно, но ситуацията е овладяна. Водата спира понякога нощно време, но общо-взето не можем да се оплачем“, заяви жената.

c