Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Оборудват нов социален център в Опанец с финансиране от фонд „Социална закрила“

Процедури за избор на изпълнител за доставка и монтаж на специализирано оборудване за помещенията на Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в село Опанец и за Домашния социален патронаж ще проведе Община Добричка. Договорът за финансирането на проекта с обща стойност  45 556.96 лв. бе подписан от Община Добричка и Фонд „Социална закрила“ в края на юли. Фондът финансира проекта с 35 990 лева, а участието на Община Добричка е с 9 566.96 лева.

В стратегията за предоставяне на социални услуги в Община Добричка е планирано Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Опанец да стартира дейността си през 2021 г. Откриването на такъв вид услуга в община Добричка ще бъде с превантивни функции по отношение на тяхната институционализация. Ще се създадат условия за подкрепа, ефективна защита и социална интеграция на хората с увреждания в среда, близка до семейната. „

През 2019 г. по проект „Красива България“ бе извършено преустройство на стара нефункционираща сграда, която се намира в двора на ДПЛД в Опанец, в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. С преустройството се създадоха условия за новата социална услуга от резидентен тип, която е алтернатива на институционалния тип грижа и дава възможност за осигуряване на относително самостоятелен начин на живот на хората, изведени от специализираните институции.

Предстои със средствата от Фонд „Социална закрила“ да се извърши пълно обзавеждане на новия Център за настаняване от семеен тип. В Центъра ще се предоставят социални, здравни, образователни и други услуги, в съответствие с потребностите на настанените лица.

Ще бъдат обзаведени спални,  дневна, столова за 15 потребители, кабинети за медицински специалисти и други.

В рамките на проекта са заложени средства и за подобряването на материалната база в помещенията на Домашен социален патронаж в три села в община Добричка. За кухненския блок във Владимирово, Смолница и Стожер ще бъде осигурено професионално оборудване и обзавеждане.

c