Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Бони Петрунова представя в "Двореца" уникално съкровище и изследване за богатствата на Калиакра

Книгата си „Богатствата на Калиакра” ще представи археологът и директор на Националния исторически музей - доц. д-р Бони Петрунова, в ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик. Това ще стане при откриването на гостуващата изложба “Татарската плячка” - основен акцент в тазгодишната художествено-творческа програма на „Двореца” в Балчик.

Експозицията ще бъде официално открита на 6 август от 11 часа в "Каменна зала" - лично от доц. д-р Петрунова, ръководител на археологическите проучвания на Калиакра през последните години.

Съкровището включва - сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати. Общо 983-те предмета до сега не са били показвани в цялостна експозиция пред публика.

Безспорно, сиянието на съкровището от Калиакра, открито през 2018 г., са осемте златни венециански монети, наречани „Zecchino d Oro“, в свободен превод „златни пари“. Някой от тях са сечени еднократно и оригиналите на тези уникални културни ценности ще бъдат изложени в Каменна зала до края на октомври. Те са от изключително висококачествено злато - 23,5 карата и тежат по 3,5 гр.  Разчетени са дожовете Джовани Соранцо (1312-1327), Андрея Дандоло (1342-1354), Лауренцо Челси (1361-1365), Марко Корнер (1365-1368) и Андрея Контарини (1368-1382).

След откриването на изложбата, официалната програма включва представяне на книгата „Богатствата на Калиакра”.

Като утвърден археолог доц. д-р Петрунова изследва български и византийски крепости от края на късната античност, българското средновековие и османския период на Балканите. Работата ѝ на нос Калиакра започва през 2004 година и се съсредоточава върху изследване живота на хората обитавали в миналото „Красивия

Нос”. В книгата са представени някои от най-интересните открития от последните години. Чрез тях читателят ще научи за развитието на Калиакра по време на античността, ранносредновековния период, Второто българско царство и Добруджанското Деспотство. Всяка страница е заредена с магията, вярата и душите на предците ни от Калиакра.

c