Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Честваме Илинден по стар стил. И днес избягвайте морето!

На 2 август честваме Илинден по стар стил. И днес  избягвайте морето и реките!

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли . Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Св. Илия е почитан като господар на летните  небесни стихии - гръмотевиците и градушките. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия носи дъжда и влагата.

Според народните поверия,  ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи. На този ден не се работи, а се отдадва почит на светията.

Наричат Свети Илия „пророк и предсказател на великите Божи дела”, „ангел в плът” и „предтеча на второто Христово пришествие” Той е единственият от всички светии, чиито живот не приключва със смърт, а бива отнесен на небето от огнена колесница, теглена от огнени коне.

Според поверието на този ден не се влиза в морето, защото то взима най-много жертви като курбан за светеца. Времето днес се обръща – почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Старите рибари казват, че на Илинден морето те обгръща с мъртва хватка.

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан за здраве. Готви се най-старият петел, замесват се обредни хлябове, наречени „боговица” или „колач за свети Илия”. А след като семейството се събере около трапезата, най-възрастният я прикадява. 

При общоселска трапеза се коли курбан от бик, овен или вол, за да предпазят стопаните  реколтата си от градушка или суша.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиан, Илиана, Илко, Илина, Лина.

снимка: Уикипедия

c