Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Варненски фотограф представя в Добрич изложба за емблематичната художествена общност "Вулкан"

Изложбата „Вулкан“ – фотография на Александър Николов, ще бъде представена в Художествената галерия в Добрич от 6 до 31 август.

Александър Николов е роден през 1956 във Варна. Син е на известния варненски архитект и акварелист Марин Маринов. Завършил е специалност „Геодезия, картография и фотограметрия“ през 1975 г. в родния си град. Дипломирал се в специалност „Фотография“ в ТПФ „Юлиус Фучик“ – София. Фотограф-художник от 1984 г. Работил за периодичния печат във Варна и в Регионалния исторически музей. От 1990 г. е фотограф във Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

Отличен с множество грамоти и награди, между които Първа награда за рекламна фотография от Национален конкурс в Смолян, 1986 г

Изложбата „Вулкан” на варненския фотограф представя портрети на художници от групата „Вулкан”, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра. Снимките са правени в началото 90-те години, когато „Вулкан” съществува като комплекс от художествени ателиета, в които работят графици, живописци, скулптори,  приложници и изпълнители. Има две печатни бази – за дълбок и за висок печат, ателие за монументално изкуство, ателиета за керамика, промишлен дизайн и плакат, изпълнителски ателиета за дърво и метал, студио за книговезки услуги и др. В своето битие от много и талантливи художници, „Вулкан” е общност на единомишленици и пространство на творческа свобода.

Изложбата извежда явлението „Вулкан” в неговата иконичност. Силата на фотографския образ „разкъсва” времето и актуализира представата за „Вулкан“ с ново визуално присъствие, след като сградата исторически е престанала да съществува. През 1991 година собствениците на някогашната фабрика предявяват претенции за реституиране на парцела, което предопределя съдбата му. „Александър Николов, който е майстор на фотографския натюрморт и на мъртвата природа, подхожда към обекта с аналитичен поглед. Той  вложи душата си в кадрите от Вулкан и направи от нас герои тогава, когато ние още не бяхме такива“ – казва Димитър Трайчев, един от художниците на „Вулкан“  за изложбата.

„Вулкан беше емблематично място от живота на варненските художници, една умножена енергия. Творческата атмосфера беше чудесна, затова и остави знак във времето. Събирането на толкова художници заедно, контактите и възможностите да общуват, а и да обменят идеи в областта на изкуството, раждаха творчество” , споделя проф. Стоимен Стоилов

c