Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

30 юли - Световен ден на приятелството

Идеята 30 юли да се отбелязва като Световен ден на приятелството е на Парагвай, където този ден се празнува от 1958 година. Дотогава денят е отбелязван на различни дати в различните страни. Обявен е официално с резолюция на Общото събрание на ООН от 27 април 2011 г. В нея пише, че Организацията на обединените нации отчита важността и значението на приятелството като благородно и ценно човешко чувство за хората от целия свят. ООН разбира, че приятелството между хората, между нациите и културите е мостът към световния мир.

Всъщност, всеки един от нас знае какво представлява истинското приятелство.

За някой най-ценното е онова, от детството, което бурите на времето не е успяло да разруши. Приятелите, с които сме бягали от час и сме правили номера на учителите. Приятелите, с които сме обсъждали първите си любовни трепети. Приятелите, с които сме преживяли най-щастливите, но и най-трудните си моменти, с които взаимно сме пазили тайните и гърбовете си, които са ни подкрепяли в добро и в лошо. Истинските приятели  - хората, които ни познават по-добре от нас самите и ни казват кривиците, а ние не им се сърдим, защото знаем, че ни мислят доброто.

Приятелите са огледало на нас самите, фазите, през които преминаваме, събитията, които ни бележат.

Има приятели, с които не сме се виждали години  - делят ни градове, държави, континенти,  но съберем ли се някой летен ден  -  всичко започва от там, където е спряло преди време, все едно никога не сме се разделяли.

Има и хора, които виждаш за първи път, и усещаш, че душите ви вибрират на една чистота. Смеете се на едни и същи неща, харесвате една и съща музика, имате много общи теми за разговор. Новите приятелства също са ценни. Внасят свеж полъх в живота ти, откриват нови светове.

Не рядко родители стават приятели покрай децата си. Играта на детската площадка или училищните главоблъсканици също са предпоставка за дългогодишна дружба.

Да, има различни видове  приятелства – стари, нови, професионални, семейни. Фейсбук приятели или добри познати, приятели за маса или споделени пътувания. Приятели с общото минало и такива, с които чертаем бъдещето си.

Независимо кой колко и какви приятели има, важното е, че ги има. Те са отражение на търсенията на душите ни.

Някой е казал: Потребностите на душата раждат приятелството, потребностите на ума – уважението, потребностите на тялото – желанието. А трите потребности заедно раждат истинската любов.

c