Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Със собствени средства община Тервел възроди любими в миналото детски кътове

С около 7000 лева собствени средства община Тервел възражда три зони, в които са били любимите на малчуганите от миналото места в добруджанския град, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът Дияна Илиева.

Фигури на приказни герои бяха поставени в обновения кът в парка на град Тервел. Хитър Петър, Котаракът с чизми, Рапунцел, Пепеляшка, Червената шапчица и Мечо Пух очакват своите малки приятели до мостчето, което също бе реновирано. То е било любимо на тервелчани от миналото мостче и води към някогашния детски кът. За него сегашните 50-60-годишни граждани на Тервел разказват с много сантимент и усмивки и го наричат приказен кът. Той не съществуваше обаче през последните 30 години. На неговото място допреди месец се намираше най-периферната и неподдържана част на парка.

Възстановени бяха бетоновата настилка към и върху мостчето, орнаментите и падналата мозайка. Бяха изработени метални цветя, които бяха бетонирани в кашпите на старото мостче. Другото възстановено място е полянка за игра вблизост и стар шадраван, превърнат в огромна саксия.

Дейностите са извършени от служители на община Тервел.

Общината излезе с апел към местните хора да помогнат, за да се събере информация за старите места за игра на децата в Тервел. Те призовават да се изпратят стари снимки, с които да се направи изложба, в която да се покажат любими места на децата преди около 60 години.

Напредва и оформянето на етнографски парк пред читалището. Там, също с минимални средства, ще оживеят кътове за настолни и спортни игри. Ще има реплика на стар вертикален стан за тъкане и други забавления. 

c