Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Самонастанили се в опасна къща в Добрич тормозят живеещите в близост

За опасна сграда, намираща се в центъра на Добрич – по ул. „Димитър Списаревски”, сигнализира във Виртуалната приемна на Общината съгражданинът ни Калин Койчев. Той твърди, че къщата е опасна не само за минувачите, но и за живеещите в нея. Добричлията предостави снимки за Про Нюз Добрич.

Във Виртуалната приемна той посочва, че подава за пореден път сигнал за опасната сграда, която се намира в близост до Детска градина №9. По думите му в къщата са се самонастанили хора, които са превърнали двора ѝ в пункт за отпадъци. Развъждали кучета, които в момента са около 10, плюс няколко току-що родени. Животните лаели денонощно и се спускали на минувачите, включително и на детето на Койчев.

Той разказва още, че през зимата самонастанилите се отопляват като горят всекидневно различни опасни отпадъци. По всяко време вдигали шум с моторна резачка, изобщо не се съобразявали с часовете, в които трябва да се пази тишина. Боклуците в двора пък през лятото излъчвали ужасна миризма.

„Не ми е известно до колко си плащат сметките за ток, но със сигурност са се включили към друг абонат”, посочва добричлията. Той допълва, че доколкото има информация, настанилият се със семейството си има други имоти, в които може да живее, вместо да мизерства в порутената къща.

Про Нюз Добрич отправи запитване за опасната къща до Община Добрич. От там отговориха, че на основание Закона за устройство на територията  има заповед на кмета за премахване на строеж ,,Второстепенна постройка“ с адрес ул.,,Капитан Димитър Списаревски“ №11. В законно установения срок заповедта е обжалвана от собственика на имота пред Административния съд в Добрич. До произнасяне на компетентния орган Общината не може да предприеме действия за сградите.

От администрацията отговориха още: „Община Добрич извърши проверка относно наличието на отпадъци. Проверката констатира стари мебели и уреди, които не представляват опасност за живущите. Относно кучетата, които пребиват, е оставена покана на обитателя за представяне в Община Добрич на необходимите документи за отглеждане на кучета. Община Добрич ще продължи да следи за спазване на наредбите и нормативните изисквания”.

c