Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Лекар от първа линия в Добрич обяснява защо Covid-19 e толкова смъртоносен

Рискът за пациентите е, че инфекцията причинява образуване микротромби, които водят до запушване на кръвоносните съдове. И докато пациентите са в добро общо състояние, състоянието им се влошава за няколко часа.

„Населението, в частност добричлии, неглижират изключително много риска от заразяване с Covid-19. Масово не се спазват противоепидемичните мерки”. За това алармира лекар от първа линия в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич. По думите му масово не се носят маски на закрито или ако се носят те са под носовете, от което няма абсолютно никакъв смисъл. Медикът сподели, че дори в магазините е виждал хора без маски. По думите му често има струпване на хора на едно място, а това е предпоставка за заразяване, и то лесно.

Факт е, че боледуват най-вече хора със съпътстващи заболявания, особено белодробни и сърдечни, обясни лекарят. И посочи, че при тях заболяването протича под формата на тежка пневмония. Оплакванията са най-често - температура от 4-5 дни до седмица от 37 до 38 градуса, обща слабост, сухота в устата, кашлица или периодично изкашляне. Медикът посочи, че клиничната картина е много разнолика. Много от пациентите нямат кашлица, но на рентгенография се оказва, че са с тежки пневмонии. Съобщават за лек задух, но в последствие се открива изменение в белите дробове. 

Лекарят на първа линия обясни, че много често пациентите посещават болницата по повод други заболявания, заради температура се правят рентгенови снимки и се оказва, че имат и пневмония. При голяма част от пневмониите, които се откриват във Второ вътрешно отделение, се пуска PCR-тест и тогава се отдиференцира - за Covid-19 ли се касае или за бактериална или вирусна пневмония. При по-голяма част от тях се доказва Covid-19.

По отношение на бързите тестове, от които болницата е имала значителен брой, медикът посочи, че са изключително ненадеждни, тъй като могат по-скоро да объркат в диагностично отношение отколкото да помогнат. „Имали сме пациенти с два отрицателни бързи теста, в последствие PCR-тестът се оказва положителен. Или пациент с положителен PCR-тест в последствие се оказва отрицателен. За това разчитаме за поставяне на диагноза Covid-19 на параклинични лабораторни изследвания и рентгенография”, посочи лекарят.

Той алармира, че рязко се е увеличил броят на пневмониите, от 6 до 20 юли те са над 20, а от началото на лятото – над 30. По думите му това е нещо много нетипично за лятото. Това показва, че има сериозен проблем, каза медикът.

Рискът за пациентите е следният - усложнението от инфекцията води до нарушение на колагулационния статус, това е една от причините за неблагоприятен изход от Covid-19, сподели медикът. Той обясни, че се образуват микротромби, които водят до емболични усложнения - запушване на кръвоносните съдове. И докато пациентите са в добро общо състояние много бързо се влошават - за няколко часа.

„Пациентите масово недоволстват от това, че се налага да чакат. Ще вляза във война с личните лекари, но те масово отказват да си преглеждат пациентите”, сподели медикът. Обясни, че ги консултират по телефона и всеки с данни за инфекция или пневмония се изпраща в Спешно отделение на МБАЛ. „Това е изключително неглижиране от страна на общопрактикуващите лекари, те са се свили в своите черупчици и никой нищо не прави за пациентите”, коментира лекарят. Той отново посочи, че липсват кадри и ще става по-зле. В момента напуска млад лекар, общо четирима ще направят това в рамките на месец. „Това, че пациентите ще чакат, няма да е по вина на нас лекарите, а въобще на здравната ни система. Така че или да се въоръжат с търпение или да потърсят помощ при личните си лекари или други лечебни заведения за болнична или извънболнична”, посочи медикът. 

Съветът, който мога да дам към хората, е да спазват мерките и да осъзнаят, че опасност реално има, сподели той. По думите му много от хората вкарват медиците в конспиративни теории – „че предлагаме пари, че се прави за усвояване на някакви средства, а това въобще не е така. Докато човек не се сблъска от първо лице със заразата и с последиците от нея няма как да повярва”, каза лекарят.

c