Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Изграждат нов покрив на Дома за стари хора в село Полк. Савово

Проект на Община Тервел за ремонт на сградата на дома за стари хора в село Полковник Савово е одобрен за финансиране от Фонд „Социална закрила“, съобщават от общината. От общо 43 одобрени, проектът на Тервел е класиран на второ място след този на Столична община.

Сградата на дома е създадена в периода 2007-2010 година чрез финансиране от Социално-инвестиционен фонд , правителствено постановление и средства от бюджета на Община Тервел. Сградата получи днешния си вид чрез преустройство и разширение на съществуваща много стара сграда на детска градина в селото. Домът започна работа с потребители на 6 януари 2011 година и вече почти десет години е дом за много възрастни хора от общината и региона.

Въпреки че няма дефекти по сградата и покривни течове, Община Тервел предприе мерки да направи по-дълготрайна покривна конструкция на стария корпус на сградата. Покривът през 2008 година е изграден с актуалния за този период ондулин, положен върху частично ремонтирана съществуваща дървена конструкция. Покривното покритие от ондулин проявява дефекти при силен и ураганен вятър. Персоналът на дома неколкократно се справя с отковани при ураганен вятър елементи от ондулиновото покритие. Затова , въпреки липсата на течове, общината започна да търси възможности за финансиране на проект, с който да направи по-стабилна покривна конструкция на старата част на сградата, посочват от администрацията.

Одобреното сега проектно предложение за основен ремонт на покрива предвижда съществуващата покривна конструкция да бъде изцяло демонтирана, след което да се изгради нов бетонов пояс , а върху него да се положи носеща конструкция от метални ферми, висяща дървена конструкция, дъсчена обшивка и покритие от керамични цигли. Предвижда се и ремонт на отводнителната система от тръби и улуци. Площта на покрива е 465 кв.метра.

Общата стойност на ремонта е 60 015 лева. От тях 49 813 лева се осигуряват от Фонд „Социална закрила“ , а 10 202 лева – от бюджета на Община Тервел. Средствата, които общината трябва да осигури, са включени в капиталовата програма.

c