Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Слънчевата Маги – така наричат пациентите единствения кинезитерапевт в болницата в Балчик

Научих за нея от социалните мрежи. От пост на благодарен пациент. Открих я на работното й място. Дори не я видях. Само я чух. Каза ми да изчакам. Малко троснато. В минутите за почивка от кабинета за кинезитерапия излезе красива, нежна, млада жена, с дълги черни коси, оплетени на плитки, в цветно медицинско облекло. Нещо детско, закачливо имаше във вида й, което рязко контрастираше с тона й. Попита ме какво искам. Със същият онзи строснат тон. Отговорих – „Да говоря с Вас.” Дори не ме попита за какво. Директно ме препрати при ортопеда. И продължи да върви. Последвах я, обяснявайки, че не предлагам нищо, а с ортопеда бих се срещнала друг път. Сега искам да пиша за нея. 

„Защо за мен?” „Защото събудихте любопитството ми. Защото балчиклии Ви харесват. Защото хората трябва да научат, че и в малкия град има добри професионалисти, които обичат работата си.”  „Сега не мога. Пишете за друг колега. Много хора имам.”

Продължих да я преследвам и настоявам, докато не чух: „Добре. Но не днес. Обадете ми се друг ден”.

След няколко дни я потърсих отново. Уговорихме си среща. В промеждутъка от записани часове. Подраних. Покани ме да изчакам в „хола”, отделен от кабинките с параван.

Чувах я как разговаря с пациентите си - жената, която ми се стросна първия ден, беше най-милия и внимателен човек, когато им обясняваше какво точно ще направи и защо. Усещах загрижеността в тона й.

През изминалата 2019 година, заедно с колегата си Иван Иванов, който вече работи в чужбина, тя бе избрана от жителите на Балчик за Лице на града - заради нейната всеотдайност към професията и към хората, с които работи; заради усмивката й и добрата дума, която намира за всеки един.

Балчиклии я познават като Маги. Името й е Магдалена Георгиева Енева и в момента е единственият кинезитерапевт в балчишката болница. Родена е в Белия град, завършила е образованието си в Русе, където е живяла 15 години, но преди седем решава да се върне у дома, където започва работа в Многопрофилната болница за активно лечение. Естествена, открита, усмихната, с чувство за хумор и определено харесваща професията си, тя вдъхва надежда на всеки свой пациент.

Първият ми въпрос към нея беше какво представлява всъщност кинезитерапията.

„Всеки различно я разбира” – отговаря тя. „В буквален превод означава „лечение с движение”. За мен лично трябва да е съчетание от гимнастика, движение и много ток.”

Много ток?!

Много ток. Според диагнозата. И назначената терапия. Индивидуално е за всеки.

А каква е разликата между физиотерапевт и кинезитерапевт?

В цял свят кинезитерапията и физиотерапията е едно и също. Физиотерапевт е синоним на кинезитерапевт. Кинезитерапевт е в скандинавските държави.

Има ли противопоказания за провеждане на процедурите? Подходяща ли е кинезитерапията за  всички заболявания?

Няма как да е подходяща за всички. Примерно при онкологични заболявания се избягва. Както и когато жената е бременна  - също не е препоръчително. Наличието на метални импланти в тялото е противопоказно за този вид терапия. Но има друга. А иначе -  снема се анамнеза на пациента, след което се преценява каква точно да е терапията. Защото не всеки понася ток. На някой може много добре да му подейства и да знаеш, че ще му помогне, но той да не може да го изтърпи.

За какво най-често Ви търсят хората?

Болки в кръста, болки в краката, във врата, плексити в горната част на тялото, виене на свят и фрактурите. Най-често е това. И възстановяване след инсулт.

Лекувате ли шипове?

Бихме могли да стопираме растежа им. Облекчаваме болките. Но нищо не минава за една седмица. Болката е водеща, докато се нагласи шипа и спре да расте.

Знаят ли хората кога трябва да потърсят кинезитерапевт?

Те не се обръщат директно към нас. Отиват при невролог, ортопед, след което са препратени към физиотерапевт, който ги праща на физиотерапия.

Може ли да работите самостоятелно кинезитерапевтите?

По принцип да, но на практика е трудно. Защото самостоятелно със здравна каса не може да се работи. Трябва да си плащат хората, но при положение, че са здравноосигурени, какъв е смисъла?! Тогава е все едно да си масажист. И за какво си учил толкова години?

Колко време продължава средно една терапия?

При нас е 10 дена, но на повечето места е седем. По-добре се усеща ефекта, макар с един курс да не става. Трябват поне два. Но трудно пациентите вземат направление за втория.

А ако си платят?

Да, биха могли. Цените са символични. Но при положение, че са здравноосигурени, защо да плащат?

Колко продължава една процедура?

Между 12 и 15 минути. Но тя никога не е само една. При нас  всеки пациент минава през минимум две кабинки. Най-често – три.

А каква е разликата между кабинките?

В едната е един вид ток, в друга – магнит, в третата – ултразвук, в четвърта – друг вид ток. Не може всичко да се прави накуп. Физиотерапията има един недостатък – в началото действа малко изострящо болката. После се свиква, успокояват се пациентите.

Гръбначните изкривявания при децата, особено в тийнейджърска възраст, лекуват ли се?

Да, има много добри комплекси от упражнения.  И шрот терапия, към която насочвам пациентите, защото виждима, че има наистина ефект от нея. Но една сколиоза на 30 % много трудно би се повлияла без операция. При малките деца е по-лесно. Особено, когато няма наблизо родители, тогава са много изпълнителни. Смятам, че в училищата трябва да има групи за изправителна гимнастика. Като са в група, под формата на игра, децата ще изпълняват много по-лесно упражнения.

Има доста деца с изкривявания. Практиката ми сочи, че 90% от тях са спортисти. И не зная как се получава така.

Повече възрастни или млади хора търсят услугите Ви?

Всякакви. Все повече млади хора. Като казвам млади – 30, 40, 50 години. До 60 години аз ги водя млади, трудоспособни.

На какво се дължи това?

На обездвижването. Професиите, при които работата е седнал зад бюро са най-застрашени. В западните страни в офисите има специални стаи за раздвижване, с уреди. Но при нас това го няма. А и никой не се сеща да стане, да направи няколко упражнения и после пак да си продължи работата.

Какво мислите за чекръкчиите – народните лечители по наместване? Чувала съм, че старите чекръкчии са имали много тежък изпит, за получаване на майсторство -  слагало се е натрошена стомна в чувал и той е трябвяло да я сглоби, без да може да гледа частите, само с опипване.

Против съм. Много против. Има такава специалност на запад. Тя се учи шест години, след като завършиш всичко останало и са много добри. А при нас са самоуки, наследили занаята от баба или дядо, вече нямат такъв изпит. И на края пациентите пак идват при нас.

Вашият съвет към хората, изпитващи болка във врата, кръста, краката?

Да не се отчайват. И да ме търсят навреме.

Лъчезарната й усмивка отново закачливо грейва на устните на Маги. Тя се извинява, че не може да ми отдели повече време и посреща следващия записан пациент.  

c