Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Инж. Керванов: До края на утрешния ден ситуацията на сметището в Богдан ще бъде овладяна

Очаква се до края на утрешния ден да ситуацията на депото за неопасни отпадъци при село Богдан да бъде овладяна, заяви пред журналисти зам.-кметът на Добрич инж. Пенчо Керванов. Сметището се възпламени в неделя – 19 юли, около 20.00 часа вечерта и продължава и към момента силно да дими.

„В момента се извършва запръстяване в периметъра около самото сметище, по скатовете, които са останали да тлеят и пушекът е оттам. Във вторник пожарът бе най-силен, към момента е огънят е овладян. Горяла е тревната растителност, поникнала вследствие на запръстяване на депото. По скатовете пръстта се е смъкнала с годините от дъждовете, оголили са се отпадъците, които също тлеят“, посочи Керванов.

Днес сутринта екипи на Пожарната са гасили с моторни пръскачки по периферията, тъй като тежка техника не може да навлезе в сметището. Към 13.30 – 14.00 часа е направена организация с камиони, с които да се запръстява. Утре се очаква да бъдат запръстени почти всички части по скатовете и ситуацията да бъде овладяна.

„Причината за пожара все още не е установена и най-вероятно няма да бъде, всичко е предположения. Той може да се е самозапалил или да е причинен от човешка небрежност, не става въпрос за умисъл“, каза зам.-кметът.

Пожарът на депото в с. Богдан е овладян, подозират човешка намеса

Той допълни, че днес е бил 4 часа на сметището и „пушекът който се усеща там няма нищо общо с този, който тази сутрин е усетен в Добрич“. Не коментира въпроса дали няма и други източници на дим и неприятна миризма, каквато се усещаше рано днес в града.

Както вече Про Нюз Добрич съобщи, петима представители на РИОСВ-Варна, трима общинари и хора от Пожарната са направили проверка в депото за неопасни отпадъци при село Богдан, което пламна в неделя и все още дими. Инспекцията е извършена вчера между 18.30 и 21.30 часа, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът инж. Пенчо Керванов. Направен е оглед и замерване на въздуха, като в протокола е записано, че не са задействани индикаторите и няма наднормено замърсяване.

Общината има сключен договор за сметището с частна охранителна фирма, там има пропускателен режим и мястото е оградено.

c