Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нов ковид-филтър и за българите при влизане на територията на Унгария

От 15.07.2020 г. (сряда) правителството на Унгария въвежда класификация на държавите, в зависимост от епидемиологичната COVID-19 обстановка във всяка една от тях. Според обособените здравни стандарти, страните са разпределени в три категории - „червени“, „жълти“ и „зелени“. В момента, България е поставена в списъка с „жълти“ страни от ЕС, информираха от нашето Външно министерство.

На чуждестранните лица, пристигащи в Унгария от „жълти“ страни, ще бъде извършена здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина. Освобождаването на двуседмична карантина ще е възможно единствено ако лицето може да представи два последователни отрицателни коронавирусни теста, тип SARS-CoV-2, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Карантината на тези лица ще може да бъде прекратена след единичен отрицателен тест за коронавирус.

На чуждестранните граждани, пристигащи от „червени“ страни, влизането на територията на Унгария ще бъде забранено.

Категоризацията на държавите ще се преразглежда периодично.

Транзитният и товарният трафик ще се осъществяват по до момента действащите правила, като ще трябва да се следват официално определените за целта коридори. Информация за действащите гранични пунктове в Унгария и транзитните маршрути е достъпна на следния линк: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo.

От МВнР припомнят, че при нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Будапеща на тел.: + 36 1 322 08 24, както и на дежурния телефон при спешни случаи: + 36 20 534 4559.
---------
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.
МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

снимка: REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

c