Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Два отделни протеста викаха „Оставка!“ в центъра на Добрич

Протестиращите в Добрич се разделиха на граждани и партия

Два отделни протестни митинга се състояха в Добрич тази вечер на едно и също място и в един и същи час  – единият на граждани, организирани във фейсбук, а другият на коалиция „Демократична България – обединение“. И на двата протеста в центъра на града се скандираха едни и същи лозунги - „Оставка“ и „Мафия“.

Илияна Кръстева – млада жена от Добрич заяви, че през този т.н. преход вместо да видим някакъв възход на държавата, ние виждаме огромно падение – морално, политическо, институционално, падение на ценностите.

Протест в центъра на Добрич

„Нашите искания са две – оставка на правителството и на Гешев и промяна на системата, защото тази вече 30 години не работи. Начинът, по който избираме, начинът, по който се води политика в България е грешен“, заяви Светослав Петков – организатор на протеста. На него присъстваха председателят на Общинския съвет, областен и общински лидер на БСП Мая Димитрова, общински съветници от БСП, хора, свързани с „Атака“ и „Възраждане“.

Петков коментира другия протест с хора от ДСБ-Добрич. „Те казаха, че се радвали, че ще бъдем заедно. Целите са еднакви. Който обаче иска, да дойде при нас като гражданин, не като партия. Те казаха, че идват като партия, затова не сме заедно. Лидерът на БСП е тук като гражданин, без партийни атрибути. Ако има знамена на БСП, аз ще ги помоля да напуснат“, заяви той.

Подчерта, че протестът е мирен и през следващите дни се предвижда и шествие по центъра.

На трийсетина метра бе другият митинг. „Случайно сме на едно и също място. Нашите членове и симпатизанти бяха радостни, че ще имаме подкрепа и от непартийно представени граждани. Само че те не искат да се обвързват с партийни структури, затова не сме заедно. Самите ние искаме гражданско участие. Дали са от БСП или „Възраждане“ -  всеки гражданин има право да дойде в качеството си на гражданин да подкрепи нашия протест. В никакъв случай обаче не искаме да бъдем уличавани, че имаме някакви задкулисни игри с БСП и други партии, които не са алтернатива на управлението“, каза Милена Керанова – зам.-председател на ДСБ Добрич.

c