Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Жълт код за вълнение на морето и силен вятър по Черноморието

Предупредителен жълт код за силен вятър е в сила днес. Същата степен - жълт код за вълнение на морето и опасни пориви на вятъра, е обявена за 13 юли, за района на Северното Черноморие.

В неделя преди обяд ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна България ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. До полунощ дъждовният фронт ще достигне и Източна България, където също ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени от гръмотевици. На много места ще има и условия за градушки.

През деня ще духа до умерен вятър от северозапад, на места ще бъде силен. В източните райони вятърът ще бъде от североизток. С него ще нахлува хладен въздух. Обявен е жълт код в 14 области заради очаквани опасни пориви на вятър, като на места той ще е със скорост 14-19 м/сек. Дневните температури ще бъдат между 27 и 32 градуса, района на Черноморието - 27-28, до 30-32 градуса във вътрешността на област Добрич.

Според прогнозата на синоптиците, през тази нощ вятърът ще промени посоката си от север и ще има пориви със скорост около 14 м/сек (7 по Бофорт). През първия ден от новата седмициа вълнение на морето ще е 3-4 бала.

карта: НИМХ
карта: НИМХ

Тази сутрин (12.07.2020) слънцето изгря в 6:01 часа и ще залезе в 21:03 часа. Продължителността на деня е 15:02 часа.

http://info.meteo.bg/i/meteo/png/0/PrognozaBG_1.png
карта/ НИМХ
http://info.meteo.bg/i/meteo/png/0/PrognozaBG_2.png
карта/ НИМХ

В понеделник, максималните температури ще се с около 10 градуса. Ще е по-хладно, със слаби превалявания на отделни места в Североизточна България.

прогноза за 4 дни - област Добрич / НИМХ

източник: НИМХ / снимка: reddit.com

c