Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Половин такса в ЧОУ „М. Монтесори” в Добрич при дистанционно обучение

През новата учебна 2020/ 2021 година в Частно основно училище „Мария Монтесори” в Добрич за всеки период, в който децата учат дистанционно, таксата ще се намалява наполовина пропорционално на дните с такова обучение. Това съобщиха за Про Нюз Добрич председателят на Управителния съвет на учебното заведение и негов и зам.-директор Петя Петрова и психологът и Монтесори специалист Албена Бонева. Ето какво още разказаха за предизвикателството дистанционно обучение в интервю за медията ни.

Всички знаем за динамичната и необичайна обстановка, в която се намира цялата държава, а и целият свят. Цели сектори срещат изключителни трудности да се задържат на пазара, много хора губят препитанието си. Образователната система не беше подмината и изпита много предизвикателства по време на извънредното положение, а и понастоящем. Кои бяха най-големите предизвикателства пред вас като ръководство на основно училище?

Петя Петрова: Най-голямото предизвикателство, според мен, за всички ни бе да се справим психически с новото, с непознатото. Всичко се случи и разви твърде бързо, свари ни неподготвени, така че е напълно нормално да преминем през различни емоционални състояния.

Споменахте психически. Как се отрази изолацията, дистанционното обучение на учениците, според вас, на учителите, а и защо не на родителите?

Албена Бонева: Децата, в зависимост от възрастта си реагират по различен начин на стресовите ситуации, но за всички тях е изключително важно линията на комуникация да се държи отворена. На това се фокусирахме и в училище. За нашите деца обучението, такова, каквото го познават децата, не спря. Просто бе вече от екрана. С децата е необходимо да се говори, по подходящ за възрастта начин, за настъпващите промени, да се държи структурата и редът в ежедневието и мисля, че точно в този процес нашето училище успя да се справи по много добър начин. Разбира се, за учителите дистанционното обучение беше предизвикателство, изведе всички ни от зоната ни на комфорт, но съумяхме да създадем една ежедневна и ангажираща децата обучителна среда. Знаем колко е важно да се поддържа емоционалният контакт с децата, за да се улесни процеса на възприемане на информацията и в това отношение нашите учители трябваше да приложат креативност и постоянство. За щастие в нашето училище по-малкият брой на децата улесни този процес и в тази нова ситуация това се оказа голямо предимство за нас. Всички отчитаме, че за родителите тази ситуация се оказа голямо предизвикателство. Родителската роля е достатъчно отговорна и натоварена, а в тази ситуация те трябваше да упражняват контрол над присъствието на децата и да се грижат за тяхното психично и емоционално състояние. Разбира се, ние намираме и нещо позитивно в това време на изолация - децата, родителите и учителите с изключителен интензитет оценихме незаменимостта на личния контакт, изградените вече приятелства и партньорство и очакваме новата учебна година, за да работим още по-активно в тази посока.

Тук е моментът да благодарим на всички учители и родители за невероятната отдаденост и подкрепа през този труден за всички ни период.

Какво планирате вие като ръководство, за да се справя училището с новите предизвикателства покрай извънредната обстановка, защото вероятно всичко това ще ни съпътства и занапред?

Петя Петрова: Очевидно ще ни се наложи да се научим да живеем в подобна обстановка и в момента работим точно в посока максимално осигуряване на сигурност за деца, родители и учители. Предвиждаме строг контрол в училище, ясна организация на деня, медицинско лице, подготвено за работа в извънредна ситуация. За нашето училище е предимство, че децата учат в малки групи, контролът действително може да бъде ефективен.

Осъзнавайки, че това е труден момент за всички ни, сме щастливи да обявим, че вчера ръководството се събра и взе решение да прояви социална отговорност. Затова – през новата учебна година - всеки период, в който децата учат дистанционно, таксата ще се намалява наполовина пропорционално на дните с такова обучение.

Тоест, очаквате, че може учебната година да започне дистанционно, така ли да разбирам?

Петя Петрова: Ние сме готови да посрещнем каквото и да се случи. Още повече, категорично твърдя, че дистанционното обучение при нас не допусна да се формират образователни дефицити, както и да организираме различни инициативи. Вероятно за това спомогнаха и правилата, които бяхме въвели.

Ще ми бъде интересно да споделите повече за тези правила.

Петя Петрова: Децата от прогимназиален етап учеха по същата програма, както и преди дистанционното, като камерите бяха задължителни и за тях, и за учителите. Най-важно в този момент бе да запазим комуникацията помежду ученици и учители, за да се подкрепят взаимно през този труден период. Защото, повярвайте, учителите също имаха нужда да виждат децата. В начален етап важаха абсолютно същите правила, просто програмата им бе намалена, за да не стоят малките твърде дълго пред екраните.

Дори часовете по изобразително изкуство и физическо възпитание се провеждаха абсолютно без прекъсване. В много училища, не само в нашия град, но масово в държавата, не се запазиха часовете за творчество и физическа подготовка, а това считам, че бе много важно за децата. Особено в подобна ситуация.

Дистанционното обучение не ни попречи да направим онлайн четене с децата и учителите по повод празника на детската книга, посещавахме различни институции онлайн, деца влизаха в ролята на учители, ученици презентираха, посрещахме гости от чужбина в онлайн класните си стаи и много други – всички могат да се видят във Фейсбук страницата на училището. Включително учениците ни участваха и в състезания, форуми, които не бяха отменени, като бяха отличени с призови места. На практика всичко, което правихме и при присъственото обучение, успявахме да го организираме и дистанционно, но – факт е, нищо не може да замени личния контакт.

На финала -  какво бихте пожелали на нашите читатели?

Петя Петрова: Пожелавам здраве на всички! Да бъдем отговорни. Пожелавам и на нас, и на всички останали – всичко да остане скоро зад гърба ни, за да бъдем отново заедно не само от екрана, но и да имаме възможност за хубави, топли прегръдки помежду си.

c