Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Д-р Бахлова от ДКЦ II в Добрич - за кои болести помага новата апаратура SpineMED®

Д-р Павлина Бахлова е специалист по физикална медицина и рехабилитация. Физиотерапевт е с повече от 20 години стаж. От  2009 година работи в Диагностично-консултативен център II в Добрич, както и в Медицински център - Тервел. През изминалата 2019 година тя бе отличена с Почетния знак на Българския лекарски съюз.

От 8 юни 2020 година, заедно с д-р Радинов и колегите си от Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на ДКЦ II, тя помага на добричлии и пациенти от цялата страна, които страдат от болки във врата и кръста, чрез единствената в България апаратура за нехирургична декомпресионна терапия с компютърна система SpineMED®. Тя е дарена от семейството на починалия 38-годишен Десислав Димов от Добрич.  Мъжът бе парализиран при катастрофа и в продължение на 17 години живя с непрестанни болки. Предстоеше му поредната операция в турската клиника Medical Park, когато почина. Тогава близките решиха да дарят парите за лечението на Деско за закупуване на апаратурата. Чрез дарителска кампания бе набрана и недостигащата сума.

„Първите пациенти, използвали Медицинската апаратура SpineMED®, вече завършиха курса си на лечение и резултатите са обнадеждаващи”, това сподели за Про Нюз Добрич  д-р Бахлова.

Терапията не се поема от Националната здравно осигурителна каса, тъй като това е първия такъв апарат в страната. Цената на една процедура, по предложение на дарителя, е 20 лева до края на първата година на гаранционният период на апаратурата. Курсът на лечение включва 20-25 процедури, а продължителността на една сесия е 30 минути.

„SpineMED® е терапия, която цели гръбначна декомпресия, т.е. намаляване на интрадискалното налягане на повредения диск”, обясни д-р Бахлова.

Подходяща е при:

  • Пациенти с клинични и/или рентгенологични данни за доказана дискова херния или дегенеративните заболявания на гръбначния стълб;
  • Пациенти, които имат болки в седалището и долните крайници,  в резултат на увреди в поясния дял или болки в раменете и горните крайници в резултат на шийна гръбначна дисфункция;
  • Пациенти с клинично доказана радикулопатия (ишиас);
  • Пациенти с дегенеративно-дистрофични изменения на прешлените /фасет синдром/;
  • Пациенти с лумбални болки и болки във врата с дегенеративни изменения на прешлените, които са прилагали друг вид терапия без положителен резултат;
  • SpineMED® може да се използва след гръбначна хирургия и след неуспешна гръбначна операция., но ако пациентът няма поставени импланти, както и минимум 6 месеца след извършената операция.

„Процедурата е абсолютно безболезнена, приятна и релаксираща. Не е необходимо пациентът да се съблича. Непосредствено след лечението със  SpineMED® се извършва по протокол завършваща процедура от стандартната физиотерапия, за която пациентите могат да ползват направление по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).” – уточни физиотерапевтът.

След процедурата със  SpineMED® за кръста е задължително носенето на  лумбален колан. Въпреки чеу тогава пациентите не усещат болка, е добре да не се  връщат към активна, напрягаща работа. Важно е да се отдели време за възстановяване и заздравяване на декомпресирани лумбални дискове и околните структури и тъкани.

Според специалистите не всички пациенти с болки във врата и кръста, могат да бъдат подложени на SpineMED®-декомпресия. Решението се взема след извършен преглед от физиотерапевтите в ДКЦ ІІ – д-р Бахлова или д-р Радинов, чрез  направление от личен лекар  или заплащане за свободен прием на касата на ДКЦ ІІ, ако пациентите не са осигурени.

Припомняме, че апаратурата е канадска разработка и производителите притежават множество патенти за уникалния дизайн и ключовите компоненти на SpineMED®. За работа с нея бяха обучени всички медицински работници  от Сектора по физиотерапия и рехабилитационна медицина на ДКЦ II – двамата лекари - д-р Бахлова и  д-р Радинов, както и петима рехабилитатори. Всички те получиха сертификати от канадската фирма.

За контакти: “ДИАГНОСТИЧНО - КОНСУЛТАТИВЕН ЦЕНТЪР - II -ДОБРИЧ” ЕООД, 9300 гр.Добрич, бул.”25-ти Септември” №68, тел. централа: 058/600 854- Физикална и рехабилитационна медицина Д-р Л. Радинов и Д-р П. Бахлова.

c