Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Протест срещу ограниченията на плаж Болата затвори международния път

Протест на рибари – любители и професионалисти, хотелиери и ресторантьори от общините Каварна, Шабла и Балчик, затвори главния път Варна - Дуранкулак, на разклона за село Раковски, пред село Хаджи Димитър.

Протестиращите отбиха движението около селото като преминаваха по пешеходната пътека многократно.

„Искаме да си посещаваме плажа на Болата с коли, както сме го правили десетилетия, за да си пускаме лодките и да можем да упражняваме любимото си хоби – риболова“, коментира Виктор Лучиянов, който е един от организаторите на протеста.

Той заяви, че ще настояват МОСВ да отмени направените до момента актове от по 1 000 лева за паркиране на плажа. Рибарите ще искат да не бъдат санкционирани, докато държавата не направи хелинг /пристан за спускане и изваждане на плавателни средства/, откъдето да си пускат лодките законно. Лодките се докарват с колесари до плажа, а ако има хелинг няма да се минава през пясъка, обясни Лучиянов.

Протестиращите   искат местността  Болата  да се извади от резерват „Калиакра“, за което МОСВ издаде заповед през 2018 година, но още не е факт.

Те настояват също за отмяна на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от вчера за засилване на ограниченията във връзка с увеличените случаи на коронавирус.

Протестът по-късно блокира движението и в района на село Поручик Чунчево.

c