Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Жителите на Българево са готови на протест, ако не се реши проблемът с плаж Болата

Жителите на село Българево са готови да предприемат някакъв вид протест, ако не се решат проблемите с плаж Болата, коментира пред Про Нюз Добрич кметът Георги Георгиев. По думите му плажът трябва да е спокойно и сигурно място за туристите, които пък са важни за селото, защото оставят парите си там.

Община Каварна е подготвила и ще изпрати официални писма до Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане за провеждането на работна среща за плаж Болата, съобщи още Георгиев. Според него вариантите са или представители на ведомствата да дойдат в Каварна, за да се запознаят на място с проблема, или от местната администрация да пътуват до София.

В срещата могат да участват освен представители на местната администрация и хотелиери, ресторантьори, рибари, НПО, казва Георгиев.

Местността Болата е част от резервата „Калиакра“ и до плажа е забранено да се ходи с автомобили. През миналия уикенд полицаи глобиха около 30 души с по 1000 лева за паркиране на плажната ивица. Заповед за изваждането на Болата от резервата и облекчаване на режимите там има от 2018 година, но това още не е факт.

c