Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

На 9-ти юли Православната църква почита Свети мчк Панкратий, епископ Тавроменийски

Св. Панкратий се родил в Антиохия в дните на земния живот на Господ Иисус Христос.

Бащата на Панкратий, който живеел със семейството си в Антиохия, чул за преславните чудеса и отишъл с неколцина другари и със сина си  в Йерусалим, за да види Исус Христос. Като се убедили в многобройните чудеса, които извършва и как изцелява всякакви недъзи, като чули мъдрите му думи,  семейството на Панкратий повярвало в Христа и приело светото кръщение. През дните, прекарани в Йерусалим младият мъж се запознал и с апостол  Петър.

След известно време бащата и майката на Панкратий се споминали, а той, като се отказал от имота, който му се падал по наследство от родителите, заминал за Понтийските планини. Там се оттеглил в една пещера и заживял в уединение, пост и молитви, като се отдал на самопознание и общувал само с Бога. А когато Свети апостол Петър, след като напуснал Йерусалим, минавал по тези земи, за да проповядва християнството, срещнал Панкратий и го взел със себе си.

Той бил поставен за епископ на сицилийския град Тавромения от апостолите Петър и Павел. Когато пристигнал в града, Панкратий видял езически храм. Приближил се към него и изведнъж храмът се разтресъл, след което рухнал заедно с всички идоли в морето. Тогава сред народа настъпил голям смут.

Пристигнал и управителят на града, Бонифаций, който, като видял свети Панкратий и като чул учението му, повярвал в Христа и се кръстил. С неговите усилия, само за един месец била построена църква, в която Божият архиерей започнал да служи, като учел и просвещавал събиращия се при него народ. Светецът потвърждавал своето учение със знамения и чудеса, като изцелявал всякакви болести и изгонвал бесове.

Много години Панкратий прекарал, като проповядвал Божието слово, но някои от езичниците се уговорили със своя началник Артагаст и като избрали подходящо време, тайно нападнали божия служител и го убили с камъни. Така Свети Панкратий, очевидец на Христа и поставен за епископ от апостолите, завършил живота си мъченически.

c