Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Председателят на ОбС Каварна: Болата е уникално място и трябва да го запазим такова, каквото е

Йордан Стоянов смята, че наложените солени глоби за паркиране на плажа ще имат възпитателен ефект

Около идеята за широкоформатна работна среща или създаване на работна група за решаване на проблема с плаж Болата се обединяват властите в община Каварна. В подобна инициатива могат да се включат представители на администрацията, Общинския съвет, кметството на с. Българево, неправителствения сектор и държавата, заяви за Про Нюз Добрич председателят на ОбС Каварна Йордан Стоянов.

Темата за статута на местността стана актуална за пореден път, след като през изминалия уикенд бяха наложени глоби от по 1000 лева на плажуващи, паркирали колите си буквално на пясъка. Това е забранено според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, тъй като Болата е част от резерват „Калиакра“. Там паркинг няма, а за да се стигне до плажна трябва да се върви пеша. А в събота и неделя е имало безброй сигнали на тел. 112 за паркирали и маневриращи коли на плажната ивици.

„Болата е уникално място и ние трябва да го запазим във вида, в който е. С това нерегламентирано паркиране и незагриженост за хората за тази местност рискуваме да я загубим. Време е обществото да разбере, че законите са гаранция да живеем по-добре ние самите. Не може законите да важат за едни, а за други не. Не е оправдание това, че не познаваш закона. Ако си загрижен за Болата и искаш и децата ти, и внуците ти да й се радват, би трябвало да я пазиш. Не може да се паркира на пясъка“, коментира Стоянов.

Факт е, че на плажа няма табели, че паркирането е забранено. „Но на какво основание ще се постави такава табела – на основание Закона за движение по пътищата? Той не действа на плажната ивица. Хората не са глобени за неправилно паркиране, а защото се нарушава Законът за Черноморското крайбрежие – ти въобще не може да паркираш върху плаж. Това е добър въпрос – каква трябва да е табелата“, посочи Стоянов.

Той е категоричен, че трябва да сме отговорни за това, което ще оставим след себе си, защото това, което ползваме в момента, го вземаме назаем от децата си.

„Болата е защитена зона, там условията са такива – не може да ходиш на плаж с кола. Има много плажове с паркинги, ако не искаш да вървиш, просто отиваш на друг плаж, но на този плаж е така – стига се пеша“, добави Стоянов като даде пример с резерват в Сицилия, който е посещавал – „там си плащаш, за да влезеш в него и вървиш 4 километра, за да стигнеш до плажа. И не мрънкаш.“

Стоянов сподели, че може да се помисли за паркинг в Българево, от който летовниците да бъдат извозвани до плажа с някакъв вид екологичен транспорт, нещо като голф количките.

„Но да кажем, че ще изградим паркинг на Болата – тя няма да е същата. Тя е привлекателна с природата си и е важно да я запазим такава, важно е също да се направи ремонт на брегоукрепителните съоръжения. Болата е важна за Българево и Каварна, защото е атрактивен туристически обект. За да не се случват такива неразбории, трябва проблемът да се реши кардинално, да се урегулира достъпът до плажа, за да не го изгубим. Това, че не познаваш закона, не те оправдава, че го нарушаваш. Не е нормално да нарушиш закона и да очакваш, че няма да те санкционират. Нямаме право да се сърдим на полицията и другите институции, че са си свършили работата.  Аз съм сигурен, че тези глоби ще имат възпитателен ефект“, каза в заключение Йордан Стоянов.

c