Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Австрия предупреди да не се пътува към България

Властите в Австрия предупредиха да не се пътува към България, Румъния и Молдова. Причината - повишен риск за здравето, свързан с разпространението на COVID-19, предаде "Ройтерс".

На всички пристигащи от трите посочени страни се налага 14-дневна карантина.

Мярката за задължителна 14-дневна карантина за всички български граждани, при влизане на територията на Австрия, влиза в сила от 9 юли.

Важно: Карантината няма да важи за можещите да представят легитимен медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, но издаден не по-рано от 4 дни преди датата на пътуването.

На границите с Унгария и Словения също ще се засилят проверките на пристигащите от Балканите, включително и на всички автобуси.  

Причина за крайната мярка е големият брой новозаразени в тези страни, каза министърът на външните работи Александър Шаленберг.

От 6 юли 2020 г. властите на Литва също препоръчаха 14-дневна самоизолация (карантина) спрямо пристигащите от България - български и чуждестранни граждани. Официалните власти на прибалтийската държава налагат задължителна карантина за пристигащи от страни със случаи на COVID-19 зараза, надвишаващи 25 на 100 000 души население за 14-дневен период. Според актуалната информация, в България съотношението е 23,6 на 100 000.

източници: МВнР и NOVA

c