Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Фестивалът на хвърчилата край Шабла тази година е под въпрос

Провеждането на атрактивния Фестивал на хвърчилата край Шабла тази година е под въпрос заради епидемичната обстановка.

Събитието се организира от общината и Зеления образователен център около 20 септември и ежегодно събира южно от фара на нос Шабла любителите на хвърчила. Тази година обаче ще е по-различно, каза за Про Нюз Добрич ръководителят на Зеления център Даниела Тодорова. Фестивалът се подготвя месец и половина по-рано, канят се демонстратори на хвърчила и участници в съпътстващата програма, но засега не е ясно дали проявата ще я има.

Зеленият център разполага с лекционни зали, зали за експозиции, представящи биологичното разнообразие и културно-историческото наследство на района. Тази година са обновени алпинеумите. Сега той функционира доколкото позволяват условията и доколкото има туристи. „Плахо подхождаме със събитията, трудно ми е да направя програма занапред заради мерките, свързани с пандемията“, каза още Тодорова.

Все пак посещения има. Туроператори от Варна са завели малки групи от български туристи, на които е изнесена беседа за Приморска Добруджа. Освен това е имало запитвания за френски и чешки групи.

От днес започват прояви, които са част от програмата „Детско лято“ на общината. Отварят врати т.н. Ръкоделници - приложни занимания за деца от Шабла и гостенчета на града. Те ще се провеждат във вторник от 17.00 до 18.00 часа и в сряда от 16.00 до 17.00 часа. В събота се планират киновечери с филми, свързани с природни теми.

На 13 юли в градината на Центъра ще се състои представяне на книгата на д-р Огнян Димов „Агресията в семейството – пътища за преодоляване“.

снимка: Adelaide International Kite Festival

c