Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Проверки на плажа в Крапец – без повече коли и палатки на дюните и пясъка

Служители на КАТ, жандармерията и гранична полиция направиха проверка на плажа на с. Крапец през изминалия уикенд, съобщи кметът Димитър Марчев. Причината – паркирани на пясъка и дюните автомобили. Сигналът е бил подаден на тел. 112 от гражданин, след което органите на реда са тръгнали на инспекция, каза Марчев.

Полицаите са предупреждавали летовниците, че не могат да паркират на плажа и са ги приканвали да си изтеглят колите до главния път. Според Марчев глоби не са налагани.

Това е втората проверка на тази плажна ивица. Подобна, но не толкова мащабна е имало и предишната седмица. „Повечето от колите са на румънци, които идват тук да плажуват. Има и палатки, и каравани, особено в събота и неделя е ад. Засега полицаите само минават и предупреждават, че това е забранено, не съм виждал да глобяват“, казва Марчев.

Колите и палатките на плажа и дюните в Крапец са обичайна гледка всяко лято. С влизането в сила на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие нерегламентираното къмпингуване вече не е разрешено. Припомняме, че промените бяха приети от парламента през юли 2019 година. Текстовете обаче бяха атакувани от бившия омбудсман Мая Манолова. На 16 юни т.г. Конституционният съд отхвърли искането на Манолова  с мотива, че промените не противоречат на основния закон. Това означава, че дивото къмпингуване без никакви правила и регламент вече няма да се разрешава.

Глобите започват от 500 лева и могат да стигнат до 3 000 лева.

c